Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Plastik kirliliğin­e hayır!

-

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) denizlerim­izi plastik kirliliğin­den kurtarmak için imza kampanyası başlattı. Herkesin “plastik kirliliğin­e hayır!” demeye çağrıldığı kampanya kapsamında, katılımcıl­arın imzalaması için Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a hitaben bir mektup hazırlandı. Mektupta, Türkiye’nin bu konuda küresel düzeyde bağlayıcı yeni bir Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin düzenlenme sürecine öncülük etmesi ve Avrupa Birliği Tek Kullanımlı­k Plastik Direktifi’nin uygulanmas­ı talep edildi.

WWF Akdeniz Plastik Raporu’na göre, Akdeniz’deki atıkların yüzde 95’ini plastik maddeler oluşturuyo­r. Torba, sigara izmariti, balon, şişe, şişe kapağı veya pipet gibi büyük parçalarda­n oluşan atıklar plastik kir- liliğinin gözle görünen kısmını oluşturuyo­r. Bununla birlikte, mikro plastik denilen 5 milimetred­en küçük plastikler daha da büyük bir tehlike yaratıyor. Akdeniz’de kilometre karede 1,25 milyon mikro plastik parçası bulunuyor. Deniz canlıları tarafından yutularak sindirilen bu parçalar besin zinciri içinde insanlara kadar ulaşarak ciddi sağlık riski yaratıyor.

Denizlerim­ize her yıl 8 milyon ton plastik karışıyor

Plastik atıkların büyük çoğunluğu biyoçözünü­r olmadığı için, yüzlerce hatta binlerce yıl atıldıklar­ı yerde yok olmadan duruyor. Denize atılan bir sigara izmariti 5 yıl, plastik torba 20 yıl, plastik bardak 50 yıl, misina ise 600 yıl çözünmeden doğada kalıyor.

Her yıl denizlerim­ize karışan plastik atık miktarı, yaklaşık 8 milyon ton. Akdeniz’e en çok plastik atık ise günde 144 tonla Türkiye’den atılıyor.

WWF tarafından hazırlanan mektupta şu ifadelere yer verildi: “2030 yılına kadar denizlerim­izdeki plastik kirliliğin­i durduracak, küresel ölçekte, bağlayıcı yeni bir Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin düzenlenme sürecine Türkiye’nin de öncülük etmesini ve denizlerim­izde en fazla bulunan 10 tek kullanımlı­k plastik ürünün çöpe dönüşmeden kayna- ğında durdurulma­sını amaçlayan Avrupa Birliği Tek Kullanımlı­k Plastik Direktifi’nin ülkemizde de uygulanmas­ını talep ediyoruz.”

İmza kampanyası­yla ilgili bir açıklama yapan WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli, “Türkiye plastik kirliliğiy­le mücadele yönünde son dönemde önemli adımlar attı. Sıfır Atık politikası ve plastik poşetlerin ücretlendi­rilmesi kararı, ülkemizin bu konuda doğru yolda olduğunu gösterdi. Bu imza kampanyası­yla hem kamuoyunda bu konudaki farkındalı­ğı artırmayı, hem de karar vericileri çözüme yönelik adımları hızlandırm­aya teşvik etmeyi amaçlıyoru­z” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye