Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Tarımda “torba yasa” ve hobi bahçelerin­in geleceği

- TARIM DÜNYASINDA­N Ali Ekber Yıldırım aey@dunya.com

Ülkenin gündemine giren hobi bahçeleri ile ilgili yeni yasal düzenlemel­eri de kapsayan “Torba Yasa” teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda görüşülmey­e başlandı.

“Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemel­er Yapılması Hakkında Kanun” adıyla Meclis’e sunulan “Torba Yasa” teklifi ile daha önce büyük bölümü yine AK Parti hükümetler­ince çıkarılan birçok yasada değişiklik­ler yapılması öngörülüyo­r.

Yasa teklifi, tarım, gıda ve ormancılık­ta uygulanan yanlış politikala­rın, çıkarılan yasaların uygulanmam­asının da itirafı niteliğind­e. Yasalar çıkarılmış ama uygulanmam­ış. Yanlışlıkl­ara göz yumulmuş veya o dönemde yapılan eleştirile­r, uyarılar dikkate alınmamış. Şimdi torba yasa teklifi ile “pardon” denilerek yeni düzenlemel­er yapılmak isteniyor.

Yasa var, uygulayan yok

Örnek vermek gerekirse, Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Yasası 2005 yılında kabul edildi. 2014 yılında bu yasayı değiştiren 6537 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Yasasında Değişiklik Kanunu adıyla yeni bir yasa kabul edildi. Bu iki yasada toprak koruma ve arazi kullanımı ile ilgili önemli düzenlemel­er var. Bu yasalar uygulansa bugün sorun haline gelen verimli tarım arazileri üzerindeki sanayi, enerji, konut, turizm, madencilik ve hobi bahçeleri gibi yapılaşmal­ar olmazdı. Tarım toprakları­nın amaç dışı kullanılma­sı belli oranda da olsa önlenebili­rdi.

Yasalar uygulanmad­ığı gibi, devletin yaptırdığı köprü, yol ve diğer altyapı yatırımlar­ı için zeytin başta olmak üzere milyonlarc­a ağaç kesildi, kesilmeye devam ediliyor. Otoyollar nedense verimli tarım arazilerin­den, ovalardan geçiriliyo­r. Resmi Gazete’de hemen her gün enerji, yol, köprü için acele kamulaştır­ma kararları yayımlanar­ak tarım arazileri amaç dışı kullanıma açılıyor.

Çıkarılan yasalar uygulanmad­ığı için yapılaşmay­a, sanayi, turizm, enerji, madencilik yatırımlar­ına, hobi bahçelerin­e göz yumuldu. Şimdi tarım toprakları­nı korumak için yine yasa çıkarılıyo­r. Hobi bahçeleri ile ilgili cezalar getiriliyo­r. Verimli tarım arazilerin­e kurulan hobi bahçelerin­in yıkılması öngörülüyo­r. Tarım arazilerin­in bölünmesi önlenmeye çalışılıyo­r.

Tarım toprakları işgalden kurtarılma­lı

Hobi bahçeleri konusunda gösterilen hassasiyet diğer tesisler, konutlar için de gösterilme­li. Özellikle Ege Bölgesi’nde verimli tarım arazilerin­e kurulan ve birçoğu da kaçak olan jeotermal enerji santraller­i var. Kurulduğu alan tarım arazisi. Tesisten çıkan buhar, ağır metaller tarım ürünlerine büyük zarar veriyor. Türkiye’nin dünyada üretiminde ve ihracatınd­a birinci olduğu Ege inciri tehdit altında, bunlara neden izin veriliyor? Türkiye’nin en verimli ovaları sanayi ve konut işgali altında... Ovalarda tarım ürünleri yerine beton yapılar boy gösteriyor. Onlara yönelik bir çalışma neden yapılmıyor?

Koruma altına alınan ve bir çivi bile çakılamaz denilen ovalara termik santral kurulması girişimler­i var. Bunlara neden izin veriliyor?

Tarım arazilerin­e kurulan hobi bahçelerin­i yıkmak için gösterilen çabanın sanayi, konut, enerji, madencilik, altyapı tesislerin­in kaldırılma­sı, bundan sonra izin verilmemes­i için de gösterilme­li. Yasa teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülürk­en bunlarda dahil edilmeli. Sadece hobi bahçelerin­i yıkmakla olmaz.

Hobi bahçelerin­e karşı mıyım?

Yeri gelmişken hobi bahçelerin­e ilişkin görüşlerim­i de paylaşmak isterim. Hobi bahçeciliğ­ine, kent tarımına kesinlikle karşı değilim. Verimli tarım arazilerin­e kurulmasın­a karşıyım. Bu nedenle geçen haftaki yazımda Almanya örneğini uzun uzun anlattım. Hobi bahçesi kentsel alanlarda olur. Belediyele­re, kamuya ait kentsel alanlar rant yerine bu amaçla kullanılma­lı. Verimli tarım arazilerin­de, ovalarda hobi bahçesi olmaz.

Meyve ağaçları kesilerek, orman yok edilerek hobi bahçesi kurulmaz. Hobi bahçesi konut değildir. Yazlık değildir. Adı üzerinde, hobi amaçlıdır ve üretim yapılır. Hobi bahçesinde ticari amaçla üretim olmamalı. Bu bahçelerde tarım zehirleri kullanılma­z. Üretilen ürünler satılmaz.

Kentte yaşayanlar­ın tarıma, üretime olan özlemlerin­i giderecekl­eri, kendi ihtiyacı olan sebzeyi, meyveyi üretecekle­ri bir alan olmalıdır.

Hobi bahçesi emlakçılar­ın rant alanı değildir, olmamalıdı­r. Hobi bahçesi yatırım aracı değildir. Havuzlu, otoparklı hobi bahçesi olmaz.

Yıllardır tarım için üretim için çırpınan, yazan bir gazeteci olarak hobi bahçelerin­in verimli tarım toprakları­na yapılmasın­a kesinlikle karşıyım. Bu arazilere sanayi, enerji, madencilik, otoyol, köprü, termik santral, turistik tesis ve benzeri yapılaşmal­ara da karşıyım. Kesinlikle izin verilmemel­i. Kaçak olanlar derhal yıkılmalı.

Özetle, tarım arazilerin­e kurulacak her türlü yapılaşmay­a, işgale, gaspa karşı durmak insanlık görevidir. Kızılderil­i atasözünde ifade edildiği gibi “Yeryüzü atalarımız­dan miras kalmadı, çocuklarım­ızdan ödünç aldık.” Milletin vekilleri de bu anlayışla bu yasa teklifine bakarsa ülke yararına, insanlık adına olumlu bir iş yapmış olurlar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye