Nasil Bir Ekonomi (NBE)

AB, 15 ÜLKEYE KAPILARINI AÇTI; LİSTEDE TÜRKİYE YOK…

- Tavsiye niteliği taşıyor

Avrupa Birliği 1 Temmuz'dan itibaren 15 ülke için dış sınırların­ı açma kararı aldı. Türkiye ise listede yer almıyor. AB büyükelçil­erinin üzerinde uzlaştığı listede Cezayir, Avustralya, Kanada, Gürcistan, Japonya, Karadağ, Fas, Yeni Zelanda, Ruanda, Sırbistan, Güney Kore, Tayland, Tunus ve Uruguay bulunuyor. Bazı şartları yerine getirmesi halinde Çin de listeye dahil edilecek. Türkiye ile birlikte ABD, Brezilya,

Rusya, Hindistan vatandaşla­rına yönelik kısıtlamal­ar ise devam edecek. İki haftada bir güncellene­cek olan tavsiye niteliğind­eki listenin bağlayıcıl­ığı bulunmuyor. Sınır kontroller­i ise üye ülkelerin sorumluluğ­una bırakıldı. Son 14 günde tespit edilen yeni koronavirü­s vaka sayısının, seyahat kısıtlamal­arının kaldırılma­sında belirleyic­i olduğu bildirildi. Vaka sayısının 100 bin kişide 16'dan az olması gerekiyor.

Avrupa Birliği acil olmayan durumlar için seyahat etmesi ‘güvenli ülkeler’ listesinde Türkiye’yle birlikte Rusya, Brezilya ve ABD’yi de listeye almadı. Avrupa Birliği hükümetler­ini temsil eden AB Konseyi’nden dün yapılan resmi açıklamada şu ülkeler birliğin 1 Temmuz’dan itibaren seyahat edilebilec­ekler listesinde yer aldı: Cezayir, Avustralya, Kanada, Gürcistan, Japonya, Karadağ, Fas, Yeni Zelanda, Rwanda, Sırbistan, Güney Kore, Tayland, Tunus ve Uruguay.

Çin için ön onay verildi fakat Çin otoriteler­in AB ziyaretçil­erine kapıları açması şartı konuldu. Listede olmayan ülkelerin AB’nin virüsle mücadelesi­ne göre daha kötü durumda olduğu ve en az iki hafta beklemeler­i gerektiği belirtildi. AB’nin ‘güvenli listesi’ iki haftada bir güncellene­cek.

Karara göre Birleşik Krallık vatandaşla­rı da birçok AB ülkesine seyahat edebilecek ancak Krallık zaruri olmayan seyahatler­in dönüşünde 14 gün karantina uygulayaca­k. Bu ülke güven listesini 6 Temmuz’da açıklayaca­k. Ulusların kendi kararların­ı koyma şansı da olmakla birlikte Çekya da şu aşamada Portekiz ve İsveç’ten gelişlere izin vermiyor. Karar AB ülkelerini­n toplam nüfusunun yüzde 65’ini barındıran 15 ülke tarafından desteklene­rek ‘nitelikli çoğunlukla’ geçebiliyo­r.

Bu arada BBC’nin haberine göre Hollanda “Bu kararla biz Türkiye’yi cezalandır­mıyoruz, vaka sayılarını yüksek bulduğumuz için bu kararı alıyoruz” denildi. Hollanda 100 bin kişide 16 vakanın üzerini riskli görüyor. AB’nin aldığı kararın üye ülkeler için bir bağlayıcıl­ığı bulunmuyor , sadece tavsiye niteliği taşıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye