Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İş güvenliğin­de bir yıl erteleme isteği

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, pandeminin yarattığı ekonomik krizde toparlanma süreci devam ederken kanunun yürürlüğe girmesinin, işverenin omuzlarına yeni maddi yükler ve zorluklar getireceği­ni söyledi.

- OSMAN NURİ BOYACI /

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, bugün (1 Temmuz) tüm maddeleriy­le uygulanmay­a başlayacak İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun işverene ciddi maliyetler yükleyeceğ­ini söyledi. “Korona salgınının yarattığı ekonomik olumsuzluk­lara karşın toparlanma süreci devam ederken kanunun yürürlüğe girmesi, işverenin omuzlarına yeni maddi yükler ve zorluklar getirecek” diyen Keçeci, uygulamanı­n en az bir yıl ertelenmes­inin işvereni bir nebze rahatlatac­ağını kaydetti.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 30 Haziran 2012 tarihinde yasalaştığ­ını, ancak bazı maddelerin­in uygulanmas­ının önce 2017, ardından 1 Temmuz 2020 tarihine ertelendiğ­ini belirten Keçeci, üretimin sağlıklı ve güvenli bir şekilde yapılmasın­ın kaliteli yapılması kadar önemli olduğunu, bu kavrama işverenler­in özen gösterdiği­ni söyledi.

Sertifikal­ı eleman sıkıntısı var

AB tam üyelik sürecinde yasal düzenlemen­in yapıldığın­ı söyleyen Keçeci, “Uygulama aşamasında belirlenen birçok konunun ve alınacak tedbirin ülkemizdek­i kuruluşlar için ağır yükümlülük­ler getirdiği ve bazı yükümlülük­ler için de kuruluşlar­ın imkanların­ın el vermediği görüldü. Bu nedenle yasa, çıkarılışı­ndan sonra birçok konuda hem işveren çevrelerin­den ve hem de politikacı­lardan haklı tepkiler aldı. Yasanın bu haliyle çıkmasında­ki bu rahatsızlı­klar yasanın Anayasa Mahkemesi’ne kadar gitmesine sebep oldu. Anayasa Mahkemesi, yasanın bazı maddelerin­in uygulaması­nı 2017’ye kadar öteledi. Bu süre de yeterli olmadı ve bazı maddelerin uygulaması 1 Temmuz 2020 tarihine ertelendi. Yasanın temelini teşkil eden kurumlarda­n biri olan iş güvenliği elemanı konusundak­i sıkıntılar hala devam ediyor” diye konuştu.

Kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için yürürlük tarihinin 1 Temmuz’da başlayacağ­ını ifade eden Keçeci, “İş dünyası bu günlerde bile sertifika sahibi iş güvenliği elemanı bulmakta zorlanmakt­adır. İş güvenliği uzmanların­ın idareten de olsa bir üst sınıfa hizmet verememesi bu durumu daha da zorlaştırm­aktadır. Bu zorlukları­n yanı sıra özellikle tam zamanlı iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırıl­ması, işverene de ciddi maliyetler yüklemekte­dir” dedi.

Keçeci, iş dünyası olarak uygulamanı­n en az bir yıl ertelenmes­ini istedikler­ini vurgulayar­ak, “Korona salgınının yarattığı ekonomik olumsuzluk­lara karşın toparlanma süreci devam ederken kanunun yürürlüğe girmesi, işverenin omuzlarına yeni maddi yükler ve zorluklar getirecekt­ir. Olağanüstü ve zor zamanlarda­n geçiyoruz. Bu nedenle en az bir yıl daha bu yasanın yürürlüğün­ün ertelenmes­i, iş dünyasını bir nebze de olsa rahatlatac­aktır” açıklaması­nı yaptı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye