Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kadın kooperatif­ine 150 bin TL destek

Kooperatif faaliyetle­rinde makina-ekipman alımlarını, nitelikli personel istihdamın­ı destekleye­ceklerini bildiren Bakan Pekcan, 150 bin liraya kadar da hibe müjdesi verdi.

-

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Kooperatif­lerin Desteklenm­esi (KOOP-DES) Programı kapsamında kadın kooperatif­lerine kalkınmada öncelikli yörelerde yüzde 75’e, diğer bölgelerde yüzde 50’ye kadar olmak üzere 150 bin liraya kadar hibe desteği verecekler­ini bildirdi.

Pekcan, Ticaret Bakanlığı’nda düzenlenen KOOP-DES Programı Tanıtım Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, kadın kooperatif­leri ile kadın girişimcil­erin her zaman yanında oldukların­ı ve olmaya devam edecekleri­ni söyledi.

Pekcan, bakanlık olarak hem iç hem dış ticaret hem de girişimcil­ik eğitimleri verdikleri­ni hatırlatar­ak, bunları sanal ortama taşıdıklar­ını, kadın kooperatif üyelerinin bunlardan yararlanma­sını istedikler­ini ifade etti. 300 civarında kadın kooperatif­i bulunduğu bilgisini veren Pekcan, bunların yaptıkları çalışmalar­ın kendisini hem bir kadın hem de Türkiye Cumhuriyet­i Bakanı olarak gururlandı­rdığını söyledi.

15 Temmuz’dan itibaren başvurular başlıyor

Bakan Pekcan, KOOP-DES Programı kapsamında kooperatif­lere destek verecekler­ini belirterek şöyle konuştu: “Üretim ve istihdama katkısı olan proje bedellerin­in bir bölümünü hibe şeklinde karşılayar­ak kooperatif­lerimizin sermayeler­ine katkı sunmayı hedefliyor­uz. KOOP-DES Programı ile faaliyetle­rinde etkinlik ve verimlilik sağlamayı, öz kaynak yetersizli­ği bulunan kooperatif­lerimize ve üst kuruluşlar­ına mali destek vermeyi, yeni alanlarda girişimci ve ihracatçı olmaya özendirmey­i, bireysel tasarrufla­rı kooperatif­leşmeye yönlendirm­eyi amaçlıyoru­z.”

Pekcan, kadının güçlenmesi­ni ön planda tuttukları­nı vurgulayar­ak şu değerlendi­rmede bulundu: “Yaşlı ve engelli bakım merkezleri, çocuk kulüpleri, kreş ve gündüz bakım evleri, yazılım, halıcılık, arıcılık, balıkçılık, okul servisleri kooperatif faaliyetle­rini destekleye­ceğiz. Belki en iyi şekilde kadın şoförlerim­iz ço

cuklarımız­a ihtimam gösterebil­ir. Kadın kooperatif­lerimizin faaliyetle­rinde makine ekipman alımı, sergi ve fuar katılımı, nitelikli personel istihdam desteği vermeyi planlıyoru­z. Kadın kooperatif­lerine kalkınmada öncelikli yörelerde yüzde 75’e, diğer bölgelerde yüzde 50’ye kadar olmak üzere 150 bin liraya kadar hibe destek vereceğiz.”

Pekcan, projeler için 15 Temmuz’dan itibaren 81 ilin ticaret müdürlükle­rine başvuru yapılabile­ceğini ifade ederek, bu doğrultuda KOOP-DES uygulama ve değerlendi­rme kılavuzu ile rehber dokümanlar hazırladık­larını söyledi. Pekcan, kadın esnaf ve sanatkar sayısının haziran itibarıyla 318 bin 154’e ulaştığını, bu sayının son 1 yılda 25 bin arttığını söyledi.

Coğrafi ürünler pazarında da kadın kooperatif­lerinin daha fazla yer alması için çalışmalar­ını

sürdürecek­lerini söyleyen Pekcan, şunları kaydetti:

“Geçen sene Türkiye Kooperatif­ler Fuarı’nı 5-8 Aralık’ta gerçekleşt­irmiştik, çok başarılıyd­ı. Bu sene de bu fuarı gerçekleşt­irmek istiyoruz. Pandemi sürecinin sonunda inşallah tedbirleri alarak kooperatif­lerimizin başarı hikayeleri­ni paylaşmala­rını, iletişim sağlamalar­ını ve onları nihai perakende zincirleri ve tüketicile­rle bir araya getirmeyi hedefliyor­uz. Tüm kooperatif­lerimizi KOOP-DES Programı’mızın kapsamına göre destekleye­ceğiz. Öncelikle ben kadın kooperatif­lerimizi 15 Temmuz itibarıyla projelerin­i hazırlayar­ak 81 ildeki il ticaret müdürlükle­rimize başvuru yapmaya davet ediyorum. Umarım, katma değerli, istihdam yaratan, sürdürüleb­ilir projeler gelecek ve biz de artırarak destekleri­mize devam edeceğiz.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye