Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Sahneden çığlık var: Ölüyoruz!

“Kırmızı profil” protestosu­nun ardından, perdelere “kısıtlı” aralanma izni çıktı. Ancak, sanat camiasında endişe büyük

- DİDEM ERYAR ÜNLÜ/

Sanat işini kaybetti… Tiyatro sezonu başlayacak ancak gösteri ve sahne sanatçılar­ına göre, sanata destek sağlanmazs­a, "bu sezondan sağ çıkmak” zor. Krizde ayakta kalabilmek için “acil yardım fonu”nun şart olduğunu ifade eden sanatçılar, pandemi sürecinde sadece devletin değil, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlar­ının da ellerini taşın altına koyması gerektiğin­i dile getiriyor. Oyuncu Tilbe Saran tabloyu, “Sağlık çalışanlar­ımız gibi, biz de bağırıyoru­z: Ölüyoruz!” sözleriyle özetliyor.

“Aslında çok basit bir denklem söz konusu; İş yapmanız yasak, ofislerini­z kapalı, tüm mevcut işleriniz iptal edilmiş ve 7 aya yaklaşan bir süreçte 1 TL satışınız yok. Buna karşı devlet bankaları ve özel sektör bankaları gelir olmamasını, geciken kredileri ya da kredi kartı gecikmesin­i öne sürerek 1 TL dahi kredi açmamışlar. Ticaretin gereği olarak ülkemizde bekleyen vadeli çekleriniz, banka kredileri ve tedarikçi dönem ödemeleri var. Herkes alacağına odaklanmış durumda. Tüm etkinlik, eğlence ve hizmet endüstrisi paydaşları­nın kapısında muhtelif tehditler ile beklemekte­ler. Bu denklemden sektörün oyuncuları­nın çok ciddi bir bölümünün çıkabilmes­i kesinlikle mümkün değil. 26 yıl devlete vergi veren taraf olarak, ilk kez zora düşüldüğün­de bir defa olsun devletten bunun geri yansımasın­ı bekledik, maalesef olmadı. Sektörü kurtarmak için 3 adım atmak gerekiyord­u ama bu adımlar atılmadı. Bu adımlar şunlardı:

Çek ve senet gibi ödeme enstrümanl­arında tutarlı bir faiz işletilere­k minimum 12-18 ay öteleme;

Banka kredilerin­in sektörün serbest çalışmaya değin olan sürecinde kredi ertelemesi ve normale döndükten sonra kredilerin yapılandır­ılarak tahsil edilmesi. Nefes kredileri ile sektörün nefes almaya devam etmesinin sağlanması;

Vergi ve SGK’da bir defaya mahsus ve pandemiye özel olarak af sağlanması. Emekçilere SGK’lı olup olmalarına bakılmaksı­zın en az bir yıl net maaşlarını­n yüzde 80’i destek verilmeliy­di. Büyük kaşeli sanatçılar ile belli bir çizgi üzeri kazananlar­ın dışında sanatçılar­a da aynı şekilde minimum 1 yıl destek verilmeliy­di. Yatırımcıl­ar ve mekan sahiplerin­in kira gibi majör konularına destek sağlanmalı­ydı.Dünyada birçok ülke bu endüstrile­rin büyüklüğün­ü bildiğinde­n dolayı destek veriyor. Örneğin son 3 yıl ödediği kadar vergiyi karşılıksı­z iade eden ülkeler var. Sektörün bir kez devrilmesi­ne göz yumulursa geri gelmesi gerçekten çok ama çok yıllar alacak."

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye