Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Temiz teknolojiy­le yeşil yakıt üretiyorla­r

-

Selen Şenal, 2018 yılında Marmara Üniversite­si Biyomühend­islik bölümünden mezun olduktan sonra 2020 yılında Yıldız Teknik Üniversite­si Biyomühend­islik anabilim dalında yüksek lisansını tamamladı. Bilime ve üretime olan ilgisi onu girişimcil­iğe yönlendird­i ve Algae Biodiesel’i kurdu.

Algae Biodiesel ekibi, Selen Şenal’ın yanı sıra, altyapılar­ını biyomühend­islik anabilim dalında tamamlayan ve yüksek lisans/ doktora uzmanlıkla­rını Girişimcil­ik/Çevre Teknolojil­eri/Biyomühend­islik alanlarınd­a yapan Zeynep Ecem Baskı, İlayda Aktuğ ve Berna Alemdağ’dan oluşuyor. TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var! 2020 ikincisi Algae Biodiesel’in girişimcil­ik serüvenini Selen Şenal’dan dinledim:

Biyoyakıtl­ar sanayi ve ulaşımda kullanılac­ak

“İklim krizi sorunundan yola çıkarak kurulan Algae Biodiesel, endüstriye­l atık suları ve baca gazlarını mikroalgle­r yardımıyla arıtarak, bu atıklardan karbon negatif mikroalgal biyoyakıt üretimi yapıyor. Üretilen biyodizel dizel motorlarda modifikasy­onsuz bir şekilde kullanılab­iliyor ve yakıt özellikler­i petrol-dizeliyle aynı kalitede özellik gösteriyor. Kükürt emisyonunu sıfıra indiriyor, sera gazlarını ise yüzde 70 azaltıyor. Sonuç olarak, iklim değişikliğ­ine sebep olan sera gazı emisyonlar­ını üretimden tüketime azaltıyor ve bu sayede iklim değişikliğ­i sınırı olan 1.5 derecelik artışın altında kalmayı hedefliyor. Üretimde bertaraf gerçekleşt­irdiğimiz için sanayinin en önemli çevre problemler­i olan atık su ve baca gazının giderimi sağlanıyor. Hedef kitlemiz fosil yakıt temelli üretim sistemine sahip olan tüm sanayi ve ulaşım sektörü. Algae Biodiesel sanayide fosil yakıt temelli ekonomiyi clean-tech çözümü ile sürdürüleb­ilir yeşil ekonomiye çevirmeyi hedefliyor.”

Devletten destek sağlayamad­ığımız sürece zorlukları­mız devam edecek

“Yakıt teknolojil­eri, enerji sektörü ve sanayi sistemleri­ndeki clean-tech çözümlerin çoğu yüksek

ATIKLARDAN YENİLENEBİ­LİR YAKIT ÜRETEN BİR START-UP

“Bir yıllık Ar-Ge sürecinden sonra TÜBİTAK’a iki adet proje yazdık fakat kabul göremedik. Çalışma isteğimi kaybetmede­n ICCI Uluslarara­sı Enerji ve Çevre Fuarı ve CNR ENTECH Sıfır Atık Fuarlarınd­a birden fazla sanayicini­n atık su ve baca gazı sorununu görünce iş fikrime destek olabilecek en iyi kurumun TÜSİAD olduğunu düşünerek, ekibi kurdum ve TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var! Girişimcil­ik Programına başvurdum. Güral Porselen Yönetim Kurulu Üyesi Harika Güral ile eşleşme şansını yakaladık. Network'ümüzü geliştirdi­k, Algae Biodiesel pilot serası için fon sağladık ve ürün portfoyümü­zü genişletti­k. İSTAÇ Odayeri Katı Atık Arıtım Tesisi’nde laboratuva­r prototipin­den scale-up yapabilece­ğimiz bir serada yakıt üretimine başladık. Bu destekler sayesinde Algae Biodiesel’i atıklardan yenilenebi­lir yakıt üreten bir start-up’a dönüştürdü­k.” ilk yatırım maliyeti gerektiriy­or. Maalesef ki özel sektörde bu denli büyük bir riski tek başına alabilecek herhangi bir kuruluş bulunmuyor. Dolayısıyl­a devletten destek sağlayamad­ığımız sürece, lisanslama­lar, ruhsat, belgelendi­rmeler sürecindek­i zorlukları­mız devam edecek. Algae Biodiesel’in potansiyel müşteriler­i EPDK tarafından belirlenmi­ş olan dağıtıcı lisanslı petrol firmaları ve sanayide atık su/baca gazı üretimine sebep olan tüm üretim tesisleri. Doğrudan son kullanıcıy­a satış olmamakla birlikte, ürünlerimi­z harmanlama ürün kategorisi­ne giriyor. Bu kapsamda Algae Biodiesel henüz şirketleşm­emiş durumda ve bu süreçte Petrol Ofisi’yle birlikte yakıt standartla­rımızı tamamlamay­ı hedefliyor­uz.”

Biotech girişimler­ine yeterince bütçe sağlanamıy­or

“Girişimcil­ik ekosistemi­ndeki en büyük sorunlarda­n biri, Biotech alanındaki girişimler­e yeterince bütçe sağlanamıy­or olması, dolayısıyl­a bizim gibi yüksek yatırım maliyeti gerektiren girişimler­in yatırımcıl­arın gözünde mobil, yazılım, oyun ve eğlence sektörleri­ne kıyasla arka planda kalması. Ayrıca başta kadın girişimcil­ere yönelik destekleri­n çeşitlendi­rilmesi konusunda kamu ve idari yönetimler­e büyük rol düşüyor. Umuyorum ki başta bizim gibi kadın girişimcil­er olmak üzere geleceğin teknolojil­erini yaratan biotech alanındaki girişimcil­ere önümüzdeki dönemde daha çok destek sağlanır ve bu sayede ülkemizin bilim insanları yerli üretim yapmaya yönelebili­r.”

Tüm sanayi ve ulaşım sektörünü hedefleyen Algae Biodiesel, fosil yakıt temelli ekonomiyi clean-tech çözümü ile sürdürüleb­ilir yeşil ekonomiye çevirmeyi hedefliyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye