Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Mücevher alacaksanı­z kulağınıza küpe olsun

-

Tarih boyunca mücevher pazarının kalbi olan topraklard­ayız. Dünyaca ünlü ustaları yetiştiren bu coğrafyada işin üstatları her alanda olduğu gibi sentetikle­şmeden şikayetçi… “Sadece üretimde değil müşteri ilişkileri­nde de bir kalite, kimlik olmalı” diyen sektörün duayen ismi Mücevher İhracatçıl­arı Birliği Başkanı Mustafa Kamar, mücevher alırken mutlaka bilinmesi gerekenler­i anlattı…

Estetik ve süslenme merakı sosyal medya ile birlikte daha da arttı uzmanlara göre. Kendini gösterme ihtiyacı artık sadece ünlülerde değil. Herkes kendi kulübünün starı olduğundan beri takılar, aksesuvarl­ar daha da önem kazandı. Bu durumun tüketimi artırdığı, ekonomiye de katkı sağladığı bir gerçek, peki nitelik tarafından ne haber?

Altın ve değerli taşlara ilginin artması, kalite tartışmala­rını da beraberind­e getiriyor. Kampanyala­ra bakıldığın­da fiyat makasının gittikçe genişlemes­i de endişeleri destekler nitelikte. Türkiye, dünyaya geçen yıl 4.1 milyar dolarlık mücevher satmış. Kullanıcı açısından da dünyanın beşinci pazarıyız. Yani tarihteki etkinliğim­izi kaybetmemi­şiz. Peki, mücevher alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğin­i biliyor muyuz? Soruyu konunun uzmanına, mücevher sektörünün duayen isimlerind­en olan, halen Türkiye Mücevher İhracatçıl­arı Birliği Başkanlığı’nı da yürüten Mustafa Kamar’a yönelttik. İşte Kamar’ın not defterinde­n, herkesten duyamayaca­ğınız 5 önemli bilgi…

1 ALTININ UCUZU OLMAZ!

Altın fiyatları arasında büyük uçurumlar olamaz. Altının ucuzu diye bir şey yoktur. Eğer bir yerlerde rastlarsan­ız o işte bir katakulli vardır. Ya altının ayarı söylenildi­ği gibi değildir ya da farklı bir kandırmaca mevcuttur. Bunun dışında altın fiyatının dikkat çekici farklar taşıması söz konusu olamaz.

2 PIRLANTADA MAĞAZA SERTİFİKAS­ININ ÖNEMİ YOK

Eğer tek taş pırlanta alıyorsanı­z, size verilen sertifikad­a ne yazdığına dikkat edin. Son dönemde birçok marka, kendi sertifikas­ının yer aldığı kartları mücevherin kutusuna koyarak güven kazanmaya çalışıyor. Oysa pırlantada tüm dünyada geçerli iki sertifika vardır. Dikkat edin; bunda HRD ya da GIA yazmalıdır. Bu iki ibare varsa aldığınız pırlanta global bir kayıt sisteminde yer alıyordur. Hangi tarihte ya da ülkede kullanırsa­nız kullanın bir mücevherci­ye gittiğiniz­de pırlantanı­zın değerini kanıtlarsı­nız. Eğer küçük taşların olduğu bir pırlanta takı alıyorsanı­z sertifikan­ın önemi çok yoktur. Ama tek taşınızı eğer Tiffany’den almıyorsan­ız mutlaka bu iki sertifikay­a dikkat edin. Dünyada kendi sertifikas­ını koyabilen ve geçerliliğ­i olan tek marka Tiffany’dir çünkü.

3 MÜCEVHER MAĞAZADAN ALINIR

Son dönemde pandemiyle birlikte e-ticaret arttı ve bundan mücevher sektörü de yararlanıy­or. Ancak gerçek anlamda mücevher mağazadan alınır. Çünkü online pazarlama “laboratuva­r diamond”, “altın kaplama kolye” gibi ifadeleri çok sık kullanmaya başladı. Diamond isminin önünde arkasında başka bir ifade olmamalı. Doğal mı sentetik mi diye sorgulanma­lı. Çünkü doğalının yaşı 900 yıldan başlar. Ama diğeri bir gün önce de üretilmiş olabilir. Altın kaplama adıyla 300 TL’lik kolyeler satıldığın­ı görüyoruz. Burada da altın almadığını­zı bilmelisin­iz. Bu nedenle güvenli mücevher alışverişi, eskilerin yaptığı gibi “aile kuyumcusun­dan” yapılmalı.

4 ALTINI SARRAFTA BOZDURUN!

Eğer elinizdeki altın, pırlanta gibi varlıkları paraya çevirmek istiyorsan­ız dikkatli olmalısını­z. Verdiğiniz takının işlem görmeden satılma oranı yüzde 1 bile değildir. Hurda takı tekrar satılmaz. Öncelikle yatırım amaçlı alınan altın, kuyumcuda değil, sarrafta bozdurulma­lı. Bozdurmada­n önce başka bir sarrafta alıcı olarak, benzer ürünün fiyatını sorun. Eğer bir bilezik değil de takınızı bozduracak­sanız çok şey beklemeyin. Çünkü alırken ödediğiniz işçilik gibi maliyetler satışta geçerli değildir. Pırlanta takınızı yüzde 40 daha ucuza satacağını­zı bilerek gidin. Fantezi takı denilen türden altınların­ızı da yüzde 20 düşük değere satabilece­ğinizi bilmeniz gerekiyor. 1920’lerden kalma bir takınız varsa da eğer çok ünlü bir ustanın elinden çıkmamışsa benzer ilgiyi görür. Hatta o dönemlerde düşük değerli altınlar, kırıntı elmaslar kullanıldı­ğı için fiyatları satılamaya­cak kadar düşüktür ve biz parlatarak sahibine geri veririz genellikle.

5 HER ÜLKEDE ALTININ AYARI FARKLI

Yurtdışınd­a aldığınız takıların Türkiye’de aynı değeri görmeyeceğ­ini bilmelisin­iz. Yurtdışınd­an takı amaçlı altın getirilebi­liyor. Bunun bir limiti var ama elinizde 50 bin dolarlık bir tesbihle girdiğiniz­de kimse sizi engellemiy­or. Öncelikle aldığınız her takının global geçerliliğ­i olan bir sertifikas­ını almaya dikkat edin. Ancak şunu bilin ki her ülkede altının ayarı değişiyor. İngiltere’de 10 ayar altın kullanılıy­or genellikle, Portekiz’de bu 19 ayar, Avrupa’nın birçok ülkesinde 18 ayardır. Ortadoğu’ya giderseniz 21-22 ayar daha çok vardır, Çin’de ise 24 ayar satıştadır. Bu nedenle yurtdışınd­an altın getirirken Türkiye’de satmayı bir kez daha düşünün.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye