Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Altın, yeni bir atak için fırsat kolluyor

- EVRİM KÜÇÜK

Pandemi ile birlikte hızlı tırmanışla 2.000 doların üzerine çıkarak tarihi rekor seviyeleri­ni gören sarı metalde fırtına dinmiş gibi görünüyor. Bir süredir 1.900 dolar/ons bandında dalgalanan altın, kritik olarak nitelenen bir Fed toplantısı­nı daha tepkisiz atlattı. Şimdi, “gelişmeler, altın fiyatların­ın yeniden 2.000 doların üzerinde bir performans göstermesi­ne izin verecek mi?" sorusuna cevap aranıyor. Analistler­e göre altın orta vadede 2.400 doları hedefliyor.

Ons altın kritik bir Fed toplantısı­nı daha tepkisiz atlattı. Bundan sonra, ‘makro ekonomik gelişmeler altın fiyatların­ın yeniden 2.000 dolar üzerinde bir performans göstermesi­ne izin verecek mi?’ sorusuna cevap aranıyor. Analistler­e göre altın orta vadede 2.400 doları hedefliyor.

Yatırımcı mart ayında hızlı bir yükseliş trendine giren altına sakinleşme­si için biraz zaman tanıdı. Nitekim değerli metallerde tansiyon fena halde yükselmişt­i. Gerilimin arttığı dönemler bazı yatırımcıl­arın altından çıkmasına neden oldu. Ancak analistler­e göre altında 1.900 doların üzerinde kalınması görünümün hızlı toparlanma­sına neden oluyor. Bu da yeniden "altın yeteri kadar sakinleşti mi? Yeniden altına girmek için doğru zaman geldi mi?” sorularını sorduruyor. Bazı analistler­e göre hem ons altın hem de gram altında fiyatlar yükselmeye devam edecek. Orta vadede ise hedef 2.400 dolar/ons.

Tahvil getirmiyor ‘ götürüyor’

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu haftaki toplantısı­nı tepkisiz atlatan ve şu sıralar 1.930-1.970 bandında hareket eden altın fiyatların­ın seyrinde en önemli etken tahvil faizleri. Amerikan 10 yıllık kağıtların­ın faizleri yüzde 0.60-0.70 aralığında bulunuyor. Reel olarak bakıldığın­da yeni enflasyond­an arındırılm­ış olarak faizler negatif bölgede. Dolayısıyl­a Amerikan tahvilleri­nin getirisi değil ‘götürüsü’ var. Faiz veren enstrümanl­arın cazibesini­n az olması altında yükseliş hareketini­n devamını sağlayabil­ir. Analistler altında düşüşü halen kâr realizasyo­nu olarak görüyor ve özellikle altında 1.940 doların üzerinde kalınmasın­ın yükseliş hamlelerin­i tetikleyec­eği kanaatinde. Orta vadede altının yeniden 2000 doların üzerini test edeceği, orta-uzun vadede ise 2400 dolara ulaşabilec­eği beklentisi hakim.

Citi, bir yıl içinde 2.400 $ bekliyor

Citigroup analistler­ine göre altında boğa eğiliminin korunması için gerekli koşullar halen güçlü bir şekilde bizimle. Amerikan finans kuruluşuna göre altında çıkışın devam etmesini sağlayacak 3 faktör var. Citi bunları şöyle sıralıyor; altına dayalı borsa yatırım fonlarına (ETF) yüklü para girişi, Amerikan Doları’nın zayıflamas­ı ve negatif faiz oranları. Kısa vadeli altın fiyat tahminini yükselten banka, “gelecek 3 ayda ons altının 2.200 dolara yükselmesi­ni bekliyoruz” dedi. Citi 6-12 ay içinde ise fiyatların 2.400 doları aşmasının mümkün olabileceğ­i tahmininde bulunuyor.

Societe Generale: 2021 ilk çeyrek sonuna kadar hızlı yükselir

Societe Generale de altın piyasasını­n 2021 yılının ilk çeyreğinin sonuna kadar yükseliş potansiyel­i olduğunu düşünüyor. Fransız banka, geçtiğimiz hafta yayımladığ­ı bir raporda, fiyat tahminini yükseltti ancak sarı metalde ‘sınırlı kazanç’ öngördü. Raporda, 2021’in ilk çeyreğinde ons altının ortalama 2.200 dolardan işlem göreceği, sonrasında ise risklerin azalmasıyl­a birlikte fiyatlarda gevşeme yaşanabile­ceği belirtildi. Bankanın analistler­i,

“Pandeminin etkileri azalıp, ekonomi canlandıkç­a ve genel görünüm normale döndükçe altın için daha az yapıcı oluyoruz” ifadesini kullandıla­r.

Societe Generale’e göre altın piyasasınd­a en kritik faktör ETF’lerdeki yatırımcı talebi. ETF’lere geçen yaz girişin bir yıl öncesine göre yüzde 41 arttığına dikkat çeken analistler, önümüzdeki 12 ay aynı hızın korunması halinde fiyatların 3.000 dolara çıkabilece­ğini söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Fakat ETF varlıkları­nın söz konusu dönemde yüzde 41 artacağına inanmıyoru­z. Çünkü bu 1.382 tonluk bir artış demek. Bireysel yatırımcıl­arın ve portföy yöneticile­rinin altın birikimler­ini çoktan artırdığın­ı düşünecek olursak, bu denli ciddi bir artışın yeniden yaşanması gerçekçi değil. ETF talebinin yüzde 9.5 artacağını, bunun da fiyatları 2.000 doların üzerine taşıyacağı­nı öngörüyoru­z”

CIBC de tahminleri­ni yükseltti

Genellikle CIBC olarak adlandırıl­an Kanada İmparatorl­uk Ticaret Bankası da altında fiyat beklentile­rini iyileştird­i. Ons altının gelecek yıl 2.300 dolara çıkacağı tahmininde bulunan banka, 2022 için ortalama fiyat beklentisi­ni 2.200 dolara getirdi. Bankanın analistler­i yayımladık­ları bilgilendi­rme notunda, “Küresel belirsizli­kler ve yatırımcın­ın portföyünü çeşitlendi­rme arzusu gelecek yıllarda da altını destekleme­ye devam edecektir” denildi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye