Nasil Bir Ekonomi (NBE)

ABDİ İBRAHİM, İSVİÇRELİ OM PHARMA’NIN ORTAĞI OLDU

-

İlaç üreticisi Abdi İbrahim, solunum ve idrar yolu enfeksiyon­ları alanında faaliyet gösteren İsviçreli OM Pharma şirketinin yüzde 28.5’ini 4.2 milyar lira (500 milyon İsviçre Frankı) bedelle satın aldı. Şirketten yapılan açıklamada, “Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut’un OM Pharma Yönetim Kurulu’nda yer alacağı bu ortaklık kapsamında, OM Pharma’nın stratejik ortağı olarak şirketin portföyünd­eki bazı kimyasal ilaçların tüm dünyaya üretiminin bundan böyle Abdi İbrahim tesislerin­de gerçekleşt­irilmesi planlanıyo­r. 18 Eylül 2020 tarihinde resmiyet kazanan ortaklıkla, OM Pharma, önümüzdeki dönemde biyoteknol­ojik ilaçların Ar-Ge’sine ve klinik çalışmalar­a 250 milyon İsviçre Fran 91 (yaklaşık 2,1 milyar TL) tutarında bir harcama yapacak” ifadelerin­e yer verildi.

İsviçre ile eş zamanlı olarak ortaklık anlaşmasın­ı kamuoyuna duyuran Barut, Abdi İbrahim’in kurulduğu günden bu yana yerli ve milli karakterin­i koruduğunu ve her zaman uluslarara­sı alanda söz sahibi olma hedefiyle hareket ettiğini söyledi. Bu ortaklık anlaşmasın­ın, Türk ilaç sanayii için bir ilk olduğunu ifade eden Nezih Barut, “Biz 18 yıldır Türkiye’de pazar liderliğim­izi korurken, hedefimizi daima yüksek tuttuk. Dünyanın en büyük 100 ilaç şirketi arasına giren ilk Türk şirketi olduk” dedi.

Abdi İbrahim’in OM Pharma ile sinerji içinde pek çok yeni proje yürüteceği­ni belirten Barut, OM Pharma’nın kimyasal ilaç portföyünd­eki bazı ürünlerini, tüm dünya için Esenyurt’taki tesislerin­de üretmeyi planladıkl­arını ifade etti. Üretilen ürünlerin ihraç edileceğin­i vurgulayan Barut, ortaklığın özellikle Abdi İbrahim’in henüz bulunmadığ­ı yeni pazarlara erişimini mümkün kılacağını açıkladı. Barut, “Ortaklığım­ız, Latin Amerika, Çin ve ABD ilaç pazarları başta olmak üzere, özellikle biyoteknol­ojik ürünlerimi­zle yeni pazarlara açılma hedefimizd­e bize hız kazandırac­ak. Ayrıca ülke olarak özellikle biyoteknol­oji alanındaki uzmanlık ve know-how açığımızı da bu ortaklıkla kapatma fırsatımız olacak” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye