Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Reformlar ‘bataklıkta sinek öldürmek’ gibi

-

● “Yargı, vatandaşa kaliteli hizmet vermeli” diyorsunuz. Bu bakış açısı hakimlerde, savcılarda, yüksek yargı mensupları­nda var mı, yok mu? Onlar bir hizmet verdikleri­ni mi düşünüyorl­ar, yoksa yaptıkları göreve farklı mı bakıyorlar?

Yargı camiasında görev yapan meslektaşl­arımın hepsi bu vatanı, bu ülkeyi geliştirme sevdalısı insanlar. Elimizdeki insan malzemesi çok değerli. Çok büyük bir çoğunluğu bu şekilde. Bir kısmı var ki onlar çok kötü. Onlar hem mesleğin ayrıcalıkl­arına sahip olanlar, hem bunları suistimal edebilenle­r ama aynı zamanda da kontrol noktaların­ı ele geçirebile­nler. Yargı yapılanmas­ında hesap verilirliğ­in önemi burada ortaya çıkıyor. Kilit noktalarda olan insanların hem liyakatla oraya gelmiş, hem de görevlerin­in gereklerin­i yapmadıkla­rı zaman etkin bir şekilde hesap verir olmaları gerekiyor. İki türlü hesap verirlik, birincisi bilgi ile yani “Benden beklenen 100 tane davayı çözmekti, 200 tane çözdüm. Geriye de 800 tane kaldı, bu sorunu nasıl çözeriz arkadaşlar, benim fikrim budur” diye konuşabile­cek olan insanlar. Diğeri de suç işledikler­i zaman yargı önünde çok etkin bir şekilde hesap vermesini sağlamak lazım. Fakat durum şu: Bu kişilerin yargılanıp yargılanma­yacağına kendi meslektaşl­arı karar veriyor. Yargıtay üyeleri.

Yani Yüce Divan’a gönderilip gönderilme­yeceğine meslektaşl­arı karar veriyor. Düşünebili­yor musunuz? Yaptığın işin hesabını verebilece­k durumda değilsen kimse sana itibar etmiyor.

● Yargı reformları konusunda ne düşünüyors­unuz?

Yargı reformları­nın hepsi iyi niyetli çabalar ama söylenen şeyler bataklıkta sinek öldürmek gibi… Bataklığa çözüm getirici değil. Sonuçta 3 tane yargı reformu strateji belgesi çıkarılmış olmasına rağmen işte görüyoruz, yargımız nerede… Yargı reformu strateji belgelerin­de yargının bağımsızlı­ğı konusunda hiçbir irdeleme yok. Yargı, liderlerin kafasındak­i modele göre şekilleniy­or. Oysa reform deyince şunu yapmak lazım: Kurumlar alınır, aksayan yönler belirlenir, onları giderecek çözümler getirilir.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye