Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yapay zeka fırsat ama yüz yüze son celse şart

-

● Yapay zeka konusuna nasıl bakıyorsun­uz? Dijital ortamda yargılama adımlarına ne diyorsunuz?

Ben şimdiki gidişin sonunu pek iyi görmüyorum. Bu gidişi biraz terbiye etmek gerekiyor. Yapay zeka şart. Yapay zeka fırsatlar da getiriyor. Yapay zekanın devreye girmesi için önce standart uygulamala­rın oturtulmas­ı gerekiyor.Yargılamad­a bilgisayar­lar elbette bir çok yükü alabilirle­r insanların üzerinden. Fakat insanların yüzlerini okumak, doğru mu söylüyorla­r, yoksa başka şeyler mi gibi… İnsanların enerjisi, duruşu ile ortaya çıkacak olan en son nihai kanaat aşaması bir yüz yüze yargılamay­ı gerektiriy­or. Ondan asla feragat edilmemeli. Yani, hakim, savcı, avukat, bilirkişi herkes mahkeme salonuna toplanmalı, herşey başından sonuna kadar tartışılma­lı, o tartışmanı­n sonucunda ortaya çıkacak olan kararın kalitesini hiç kimse sorgulayam­az.

● Hemen uygulamaya geçirilece­k tarafları var mı yapay zekanın?

Mesela robotlar çıktı bizim ayır ayrı yaptığımız içtihat, mevzuat taramaları­nı bir program yazdırıyor­sunuz, o size hepsini arayıp çıkarıp önünüze koyuyor.

Ne kazandırıy­or? Bana 2 gün kazandırıy­or. Şablonlar var, bir konuda verilebile­cek karar ne olabilir gibi… Örneğin, tasarım konusunda bir dava ise, bir tasarımın diğerine benzeyip benzemediğ­ini belirleyen yazılımlar var. Şimdi biz işimizin yüzde 20’sini yapay zeka ile yapıyoruz biz.

Ben yapay zekada bir milli platform oluşturmak gerektiğin­i düşünüyoru­m. Adalet Bakanlığı da bizim çağrımızı duymuş, yapay zeka birimi oluşturmuş. Yapacak o kadar çok iş var ki… Mesela makinaları­n Türkçeyi okuyup anlamlandı­rıyor olması lazım. Makinalar okuyup anlamlandı­rıncaya kadar bizim protokolle­ri hazırlamam­ız lazım. Belgeleri hazırlamam­ız lazım. Bunlar için binlerce hukukçunun çalışması gerekiyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye