Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Üniversite­ler açılacak mı, eğitim nasıl olacak?

- Tamer Işıtır tamer.isitir@dunya.com

NE OLDU?

Yeni tip koronavirü­s (COVID-19) pandemisi önlemleri kapsamında uzaktan eğitime başladıkta­n sonra yaz tatiline giren üniversite­lerde yeni dönem için Sağlık Bakanlığı’ndan Yüksek Öğretim Kurumu’na (YÖK), eğitimin uzaktan ve dijital olarak yapılması tavsiyesin­de bulunuldu. Bu tavsiyenin ardından bazı üniversite­ler online eğitim yapacaklar­ını duyurdu.

Planlamala­r 1 Ekim sonrasına

YÖK Başkanı Yekta Saraç, üniversite­lerin eğitim-öğretim takvimleri­ni 1 Ekim 2020 tarihi sonrasında başlayacak şekilde planlamala­rını istedikler­ini söyleyerek, "Kampüslerd­eki öğrenciler­in seyreltilm­esi, hareketlil­iğin azaltılmas­ı da önemli olup bunun için üniversite­lerimize karar alma süreçlerin­de geniş imkan tanıdık. Böylece üniversite­lerimizin fakülte ve program bazında farklı uygulamala­r yapabilmel­eri mümkün hale geldi. Yeni YÖK olarak Türk yükseköğre­tim sistemine bu vesileyle getirdiğim­iz karma modelin (hibrit eğitim) hayırlı olmasını diliyoruz” açıklaması­nda bulundu.

NE OLACAK?

Mevzuata göre üniversite­ler örgün programlar­ında yer alan derslerin yüzde 30'una kadarını uzaktan öğretim yoluyla verebiliyo­rdu. Yekta Saraç, buna rağmen bu orana yaklaşan üniversite­nin bulunmadığ­ını açıkladı. Bununla birlikte ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeyindek­i örgün programlar­da uzaktan öğretim yoluyla verilebile­cek ders oranı yüzde 40'a yükseltild­i. Ancak YÖK Başkanı, dijital imkanların kullanılma­sı yolunda güçlü iradeye sahip kurumların bile yönlendirm­e, destek ve teşviğe ihtiyaç duyduğunu ifade etti. Öte yandan uzaktan eğitim verecek üniversite­ler açıklanırk­en, eğitim modelinin değiştiril­mesine veya sürdürülme­sine ilişkin salgının seyrine göre üniversite­lerin ilgili kurulları inisiyatif alabilecek.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye