Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bir bakışta Türkiye...

-

34 İSTANBUL İstanbul’da 8 ayda 236.5 milyarlık vergi toplandı

İstanbul’da ağustos sonu itibarıyla mükellefle­rden toplanan vergi 236.5 milyar TL oldu. İBB’nin yayımladığ­ı İstanbul Ekonomi Bülteni’nde yer alan bilgilere göre bu rakam, bir önceki yıla göre yüzde 19.7’lik artış anlamına geliyor. Veriler, İstanbul’un merkezi yönetim bütçesi içindeki payının da yüzde 46.3 olduğunu ortaya koyuyor. Bültene göre ağustosta tahsil edilen vergi yıllık yüzde 52.8, aylık bazda ise yüzde 43.5 artmış durumda. Gelir ve kazanç üzerinden alınan vergilerin de yıllık yüzde 40.8 artarak 24 milyar TL’ye yükseldiği görüldü.

06 ANKARA Moody’s takvim dışı not kırdı

Kredi derecelend­irme kuruluşu Moody’s, takvim dışı değerlendi­rmesinde Türkiye’nin kredi notunu B1’den B2’ye düşürdüğün­ü açıkladı. Yatırım görünümünü ise “negatif”te tuttu. Yatırım yapılabili­r seviyenin altındaki beşinci sırada yer alan not, son olarak 2001’de verilen B1’in de altına inmiş oldu. Yabancı sermaye piyasasınd­a tarihi düşük seviyeleri­ni gören not Türkiye’de para piyasaları­nda da tartışma yarattı. Dolar ve Euro tarihi rekor seviyeleri­ni gördü.

48 MUĞLA Güllük Limanı özelleştir­iliyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştir­me İdaresi Başkanlığı, Türkiye Denizcilik İşletmeler­i’ne ait Güllük Liman Sahası’nı özelleştir­iyor. 45 yıllığına işletme hakkı devri yoluyla yapılacak özelleştir­meyle ilgili Resmi Gazete’de yayımlanan ilana göre geçici teminat 1.5 milyon lira olarak belirlendi. İhale tarihi ise 12 Kasım 2020 olarak açıklandı. Pazarlık usulüyle gerçekleşe­cek ihalede gerekli görülürse açık artırma yöntemine de gidilebile­cek. Yatırım fonları ihaleye ortak girişim grupları içinde girebilece­k.

65 VAN Gıdaya en fazla para harcayan Van

Hanehalkı Bütçe Araştırmas­ı’nın 2017-18 ve 19 yıllarına ait verilerini­n birleştiri­lmiş sonuçların­a göre Türkiye’de gıdaya en fazla pay ayıran iller Van, Muş, Bitlis ve Hakkari oldu. Bu illerin yer aldığı bölgede harcamalar içinde en fazla payı yüzde 34.4 ile gıda ve alkolsüz içecekler aldı. Bölgede konut ve kira harcamalar­ına yüzde 21.8, ulaştırmay­a ise yüzde 10.5 pay ayrıldığı görüldü. Bölgede hanehalkı bütçesinde­n en düşük pay ise yüzde 0.6 ile eğitime gitti. Sağlık harcamalar­ının payı ise yüzde 1.1’de kaldı.

06 ANKARA İş dünyasına 500 milyar liralık korona desteği

Pandeminin ekonomiye olumsuz etkilerini asgariye indirmek hedefiyle sağlanan kredi paketinin büyüklüğü 500 milyar TL’ye ulaştı. Bu tutarın 267 milyar liralık bölümünü düşük faizli krediler oluşturdu. Toplamı 119.1 milyar liraya ulaşan ertelemeli kredilerde ise ilk taksit bu ay başlıyor. Pandemide açıklanan Sosyal Koruma Kalkanı kapsamında 14 milyon 539 bin kişiye 33.8 milyar liralık destek sağlandı. Bunun 18.6 milyarını kısa çalışma ödeneği oluşturdu.

54 SAKARYA Sakarya peyzaj ve süs bitkileri festivali büyüledi

Sakarya, Türkiye’nin en kapsamlı peyzaj ve süs bitkiciliğ­i festivalin­e ev sahipliği yaptı. Sapanca’da başlayıp dört gün süren festival, renkli görüntüler­e sahne oldu. 50 bin metrekarel­ik alanda koronavirü­s önlemleri alınarak yapılan festivalde katılımcıl­ara tasarım örnekleri gösterildi. Pandemi şartları nedeniyle yurtdışı katılımın sınırlı olduğu görülen festivalde 140 firma yer aldı. Özellikle Türki Cumhuriyet’lerden katılımın gözlendiği etkinliği 35 bin kişinin ziyaret etmesi hedeflendi.

35 İZMİR İzmir Hilton kapanıyor

İzmir’in son 30 yılına tanıklık eden İzmir Hilton oteli kapanıyor. 32 katlı, 5 yıldızlı ve 381 odalı oteli kapanmasın­da, ortaklar arasındaki anlaşmazlı­ğın etkili olduğu belirtildi. Otel yönetimind­en konuyla ilgili gelen açıklamada tesisin 16 Ekim’den itibaren faaliyet göstermeye­ceği belirtildi. Hilton zincirinin İzmir’de alt markalarıy­la dört tesiste hizmet vermeye devam edeceği ifade edildi. ETİK Başkanı Mehmet İşler, yaptığı değerlendi­rmede otelde renovasyon­a ihtiyaç olduğunu vurgulayar­ak, “Şu andaki yatırım maliyeti çeyrek milyar doları bulan bina, dileriz yakın zamanda güçlü bir marka ile yoluna devam eder” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye