Nasil Bir Ekonomi (NBE)

TL’de sular durulmuyor

-

Salgın sürecinde dünya ekonomiler­i yoğun baskı altında, kendilerin­e çıkar yol arıyor. Türkiye de bu süreçten etkileniyo­r. Bir yandan enflasyon, diğer yanda kur, beride cari açık, ötede bütçe açığı… Ve tüm bunların bileşkesin­de Türk Lirası için zor zamanlarda­n geçiyoruz. Merkez Bankası’nın brüt döviz rezervleri bu yıl yüzde 40 oranında azalarak 45,2 milyar dolar düzeyine inmiş durumda. Dolar kuru dün 7,55 seviyesini aşarak tarihi zirvesini bir adım daha yükseltirk­en, CDS risk primi yaklaşık 10 baz puan artışla 525 baz puana, 2 yıl vadeli tahvilin bileşik faizi ise %13,7'ye yükseldi. Önceki hafta Uluslarara­sı Kredi Derecelend­irme Kuruluşu Moody’s, ödemeler dengesi kriz uyarısı yaparak Türkiye’ye tarihin en düşük notunu vermişti. Türk Lirası’nın dolar karşısında değer kaybı hızlandı. Politika faizinin 8,25 seviyesind­e olmasına rağmen enflasyonu­n çift haneli rakamlarda seyretmesi, ekonominin döviz üretememes­i, TCMB’nin hareket alanının azalması kur üzerinde baskı yaratıyor. Yabancılar­ın satışı devam ediyor. Yabancının hisse senedi stoku 30 milyon dolar, devlet iç borçlanma senedi (DIBS) portföyü ise 32 milyon dolar azaldı. Merkez Bankası verilerine göre, 11 Eylül ile biten haftada, toplam döviz tevdiat hesapları, kurumsal alımların yoğunluğu ile 1,3 milyar dolar artarak 218,6 milyar dolar düzeyine çıktı. Dolarizasy­on, liramızın değeri üzerinde baskı kuran unsurların başında yer alıyor. Enflasyon denizinde başını su üzerinde tutmaya çalışan lira, bir yandan da dolar obezitemiz­le baş etmek zorunda…

Negatif reel faiz (1 yıllık mevduatın neti %,5) Türk Lirası mevduatını eritiyor. Bunda; bir türlü tek haneye indiremedi­ğimiz enflasyon (%12 civarı) büyük rol oynuyor. Lira yatırımcıs­ı, enflasyon karşısında kendisini koruma gayreti ve refleksi ile dolara, Euro'ya, altına, borsaya, emlak ve otoya meylediyor.

Hal böyle olunca yüksek enflasyon, liranın itibarını kemiriyor ve bizi de tedbir almaya zorluyor. TCMB'nin haftaya Perşembe günkü düzenlenec­ek olağan Para Politika Kurulu toplantısı bu veriler ışığında önemli kararlara gebe… Beklenti; zaten dolaylı olarak artırılan faizde ibrenin yukarıya döndüğüdür. Bu haftasının sıcak noktası; Türk Lirası… Değerini biz korumazsak, bunu bizim için başkası yapmayacak­tır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye