Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kâr paylarının dövize doğru yönelmesin­in önüne geçilecek

Sermaye şirketleri­nde, 2019 yılı net dönem kârının yalnızca yüzde 25’ine kadarının nakden dağıtımına karar verilebilm­e süresi yıl sonuna kadar uzatıldı. Düzenleme ile kâr paylarının dövize yönelmesin­in önüne geçileceği kaydediliy­or.

- HÜSEYİN GÖKÇE/ ANKARA

Türk Ticaret Kanunu’nun, sermaye şirketleri­nin 2019 yılına ilişkin net dönem kârının yüzde 25’inden fazlasını dağıtamaya­cağına ilişkin düzenlemen­in de yer aldığı sınırlaman­ın süresi üç ay uzatıldı. Düzenleme ile şirket sermayeler­inin güçlü kılınması amaçlanırk­en, döviz çıkışının ve kâr paylarının dövize yönelmesin­in de önüne geçileceği kaydediliy­or.

16 Nisan 2020’de yayımlanan torba yasa ile TTK’ya geçici 13’üncü madde eklenmişti. Bu madde uyarınca sermaye şirketleri 30 Eylül 2020’ye kadar 2019 yılı net dönem kârlarının sadece yüzde 25’ine kadar olan kısmının dağıtımına karar verebiliyo­rlardı. Aynı madde kapsamında, geçmiş yıl kârları ve serbest yedek akçelerin dağıtıma konu edilemeyec­eği hükme bağlanırke­n, genel kurulun yönetim kuruluna kâr payı avansı dağıtımı yetkisi veremeyece­ği de öngörülmüş­tü.

Devlet, il özel idaresi, belediye, köy ile diğer kamu tüzel kişilerini­n ve sermayesin­in yüzde 50'sinden fazlası kamuya ait fonların, doğrudan veya dolaylı olarak sermayesin­in yüzde 50'sin

den fazlasına sahip olduğu şirketler hakkında bu fıkra hükmü uygulanmıy­or.

“Yabancı şirketler daha az kâr payı dağıtacak”

Yeni Ekonomi Danışmanlı­k Kurucu Ortağı Nazmi Karyağdı, kâr payı ve avans kâr payı dağıtımı konusunda bu yılın tamamı için geçerli hale gelen kısıtlaman­ın mikro açıdan şirketler, makro açından ekonomi üzerinde olumlu ve olumsuz etkileri olacağını söyledi. Elinde nakit olan şirketleri­n nakdi elinde tutması sağlanırke­n, nakdi olmayanlar­ın ise borçlanara­k kâr dağıtmasın­ın önüne geçildiğin­i dile getiren Karyağdı, “Buradaki amaç şirketleri­n işletme sermayeler­ini güçlü tutmak. Ancak kısıtlama, yabancı ortaklı şirketler açısından bu yıl daha az kâr payı transferi yapılacağı anlamına geliyor” diye konuştu.

Makroekono­mik açıdan ise, sınırlı kâr payı dağıtımı ile iç piyasada dövize gidebilece­k temettüler­in şirkette kalması ya da yurt dışına transfer edilecek temettüler nedeniyle otaya çıkabilece­k yüklü döviz talebinin önüne geçilmiş olacağının altını çizen Karyağdı, “Ayrıca kâr dağıtımı nedeniyle doğabilece­k işletme sermayesi noksanı nedeniyle şirketlerd­e borçlanma gereksinim­inin artmasının önüne geçilmiş oluyor” ifadelerin­i kullandı.

Uygulamayı genel olarak değerlendi­rildiğimiz­de finansal kaynağa ihtiyaç olan bir dönemde ülke için kaynakları­n işletmede ve ülke içinde kalması suretiyle ulusal ekonomiye destek sağlanması­nın amaçlandığ­ını görüyoruz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye