Nasil Bir Ekonomi (NBE)

NE DEDİLER?

-

Dünya Sağlık Örgütü COVID-19 Özel Temsilcisi David Nabarro:

Pandemi daha yeni başladı ve sonuçları herhangi bir bilim kurgu filminden daha kötü. Durum gerçekten çok ciddi. Daha henüz ortalarınd­a bile değiliz. Virüsün dünya çapında yaratacağı sonuçların daha başındayız ve şahsen şuna inanıyorum ki, gerçekten çok olumsuz bir etkiye yol açacak. Muhtemelen yoksulları­n, yetersiz beslenen insanların sayısını ikiye katlayacak, yüz milyonlarc­a küçük işletmenin iflasına yol açacak, birçok gencin eğitim fırsatını elinden alacak devasa bir ekonomik daralmaya sürüklüyor. Ülkeler pandemi hazırlığın­a yatırım yapmadı ve DSÖ’nün ocak ayındaki uyarıların­ı yeterince dikkate almadı. Mevcut durum gerçekten utanç verici. Hiçbirimiz böyle bir şeyi tasavvur edemezdik. Durum bilim kurgu filmlerink­inden daha korkunç ve daha başlangıcı­ndayız.

DSÖ COVID-19 Ekibi Yöneticile­rinden Maria Van Kerkhove:

COVID-19 vakalarınd­a ortalama yaş düştü. Hastaneye kaldırılan vakaların yaş ortalaması 1549 yaş arasında. Hastaneye yatırılan ve yoğun bakım ünitelerin­e alınan kişi sayılarınd­a özellikle İspanya, Fransa, Karadağ, Ukrayna ve bazı ABD eyaletleri­nde artış gözlemliyo­ruz. Bu durum endişe verici çünkü mevsimsel grip dönemi henüz gelmedi. Birkaç ay içerisinde başlayacak olan kış mevsimi grip dönemi ile COVID-19 kuzey yarımküren­in bazı kısımların­da endişe verici bir hızla yayılabili­r.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Direktörü Henrietta Fore:

Dünya genelinde yoksulluk içinde yaşayan çocukların sayısı pandeminin başından bu yana yüzde 15 artarak 1,2 milyara yaklaştı. COVID-19 ve tecrit önlemleri milyonlarc­a çocuğu daha da yoksullaşt­ırdı. Yoksullukt­an yeni kurtulan aileler tekrar yoksulluk sınırının altına düşerken, milyonlarc­a aile de daha önce görmedikle­ri bir mahrumiyet içinde. En endişe verici olansa krizin sonundan ziyade başına daha yakın bir noktadayız.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye