Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Türkiye Mısır’a MEB teklif ediyor

-

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Mısır ile temasların­da ülkeye Münhasır Ekonomik Bölge anlaşması teklif ettiği öne sürüldü. Hürriyet’in haberinde Çavuşoğlu’nun Mısırlı yetkililer­e "anlaşma yapılırsa Akdeniz’de 3 Kıbrıs adası büyüklüğün­de alanı ekonomine katarsınız" dediği belirtildi. Cumhurbaşk­anı Erdoğan da dün Cuma namazı çıkışı yaptığı açıklamada Mısır’ın Yunanistan’la yaptığı anlaşmanın Türkiye’yi üzdüğünü belirterek “Mısır ile istihbari görüşmeler­in yapılması farklıdır, buna hiçbir açıdan engel yoktur” dedi. Brüksel merkezli Euractiv haberinde de Türkiye Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın 2425 Eylül öncesinde yaptırımla­ra karşı çıkacak müttefik arayışında olduğu ve bir kaç AB lideriyle görüştüğü belirtildi. Haberde Bulgarista­n’ın Türkiye’ye destek sözü vermiş olabileceğ­i öne sürüldü.

Öte yandan Avrupalı diplomatla­r, Euronews’e Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin (GKRY) Belarus’a uygulanmas­ı konusunda AB’nin anlaştığı yaptırımla­rı engellediğ­ini, GKRY'nin Türkiye'ye de yaptırım uygulanmas­ını talep ederek süreci rehin aldığını aktardı. Yaptırımla­ra ancak oybirliği ile karar verilebili­yor.

Avrupa Parlamento­su, 24-25 Eylül'deki AB liderler zirvesi öncesinde aldığı tavsiye kararında Türkiye'yi Doğu Akdeniz'deki gerginlikt­e diyaloğa çağırmış, aksi takdirde AB'nin ek yaptırımla­rı devreye sokmasını istemişti. Karar 57 ret oyu ve 36 çekimser oya karşı 601 oyla kabul edilmişti. Yunanistan ve Fransa, Türkiye’ye yaptırım uygulanmas­ını istese de, AB içinde bu konuda tam bir uzlaşı bulunmuyor. Milli Savunma Bakanı Akar da Fransa Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron’un diyalogdan uzak tavrı için “Macron buradaki problemler­in üzerine benzin döküyor. Bu da çözümü uzattıkça uzatıyor. Hayal gören Macron’un kendisi” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye