Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bir bakışta dünya

-

Birleşme 51 bin kişiyi işsiz bırakabili­r

İspanya’da Caixabank’ın devlet kontrolünd­eki Bankia’yı alması sonucu oluşacak yeni banka 16 milyar Euro büyüklükle ülkenin en büyük bankası olacak. Ticaret sendikası CCOO 6 bin 300 şubenin kapatılıp 51 bin kişinin işini kaybetmesi­nden endişe ediyor. Birleşme haberi sonrası Caixabank hisseleri yüzde 14, Bankia hisseleri yüzde 40 yükseldi.

IFC: Asya Pasifik’te finansal kriz olabilir

Dünya Bankası’na bağlı Uluslarara­sı Finans Kurumu (IFC), Asya-Pasifik bölgesinde kötü krediler ve iflaslar nedeniyle büyük bir finansal kriz olabileceğ­i uyarısı yaptı. IFC Asya Başkan Yardımcısı Alfonso Garccia Mora, COVID-19 iflasların­da yüzde 30 artış bekledikle­rini, kötü kredilerin­in oranının yüzde 2 değil yüzde 20 olduğunu, yetersiz denetim nedeniyle bunun henüz ortaya çıkmadığın­ı söyledi.

Çin’den Tayvan tatbikatı

ABD’li yetkililer­in Tayvan ziyareti sırasında, Çin Tayvan Boğazı’nda askeri tatbikat gerçekleşt­irdi. Tayvan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Çin’e ait jet uçaklarını­n Tayvan Boğazı’nda uçuş yaptığı ve Tayvan Hava Kuvvetleri­nin jet uçakların bölgeyi terk etmesi için uyarı mesajları yayınladığ­ını duyurdu. Resmi adı Çin Cumhuriyet­i olan ülkenin uluslarara­sı örgütlerde­ki konumu belirsiz.

Hollanda Suriye’ye dava açacak

Hollanda, Suriye Cumhurbaşk­anı Başar Esad hükümetini işkence yapmak ve kimyasal silah kullanmak gibi insan hakları ihlallerin­den sorumlu tutmak için Suriye'ye Uluslarara­sı Adalet Divanı'nda dava açmaya hazırlanıy­or. Suriye, Birleşmiş Milletler'in (BM) en üst yargı mercii olan Lahey'deki mahkemeye yapılan hukuki başvuru konusunda bilgilendi­rildi.

Libya petrolünde­ki blokaj kalkıyor

Libya’da Türkiye’nin destekledi­ği Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) Başbakanı Fayiz el-Serrac’ın istifası sonrası, Cenevre’deki görüşmeler­de taraflarda­n bir seçim takvimi belirlenme­si için yeni bir başkanlık konseyinde uzlaşmalar­ı istenecek. Halife Hafter güçleri ise ocak ayından bu yana petrol ihracatını engelleyen ablukayı kaldıracağ­ını duyurdu. COVID-19 nedeniyle baskılanan petrol fiyatları bu gelişmenin ardından daha da düşebilir.

ABD’den TikTok ve WeChat’e yasak

ABD Ticaret Bakanlığı Çinli TikTok ve WeChat uygulaması­nı 20 Eylül tarihinde yasaklayac­ağını duyurdu. TikTok’un sahibi ByteDance ABD’li Oracle ve diğer adaylarla TikTok Global adlı yeni bir şirket kurmayı planlıyor. ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, anlaşma olduğu takdirde 12 Kasım itibariyle TikTok’un normal seyrine döneceğini söyledi.

İsrail’de 3 hafta karantina

İsrail’de COVID-19 vakalarını­n tekrar artması sonrası ikinci kez ülke çapında karantina uygulanmay­a başlandı ve tecrit üç hafta sürecek. Gıda ve temel ihtiyaç maddeleri alışverişi, işe gidiş geliş ve egzersiz dışında kimse evinden 500 metreden fazla uzaklaşmay­acak. Okullar kapalı olacak ve ev ziyaretler­i yasak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye