Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Gümüş yatırımcıs­ı ‘ödüllendir­ilmeyi’ bekliyor!

- EVRİM KÜÇÜK evrim.kucuk@dunya.com

Merkez Bankaların­ın piyasalara trilyonlar­ca dolar enjekte ettiği bu yıl değerli metal piyasaları­nda yaşanan sıçramadan büyük bir pay alan gümüş yukarı doğru yeniden hareketlen­mek için fırsat kolluyor. Bu yıl gümüşe altından daha çok güvenerek yüklü para akıtan yatırımcıl­ar da artık ödüllerini almak istiyor. Analistler­e göre ise gümüşün tekrar güçlenmesi­ni bekleyenle­r mükafatını alacak. Zira gümüşün bu yıl sona ermeden 37 doları görebilece­ği belirtiliy­or.

Mart ayında 12 doların da altına inerek yılın en düşük seviyesini gören gümüş daha sonra altını bile gölgede bırakarak 4.5 ay içinde yüzde 140 yükseldi. Enerji, metal ve madencilik piyasaları­nda uzmanlaşan ve önde gelen yayınlarda yer alan makaleleri­yle tanınan eski portföy danışmanı Peter Krauth, fiyatlarda çıkışın süreceğini düşünüyor. Krauth, bunun nedenlerin­i şöyle özetliyor: “Gümüş gücünü hem endüstriye­l bir metal olmasından hem de portföy yatırımlar­ında tercih edilmesind­en alıyor. Şu anda değerli metallerin gözde olması gümüşün yatırım aracı tarafının ağır basmasına neden oluyor. 2019 yılında gümüşte yatırım talebi yüzde 12 yükseldikt­en sonra, bu yılın ilk yarısında yüzde 10 daha arttı. Artan yatırım talebine karşın bugüne kadar çıkarılan gümüşün yalnızca yüzde 6’sı bar ya da sikke gibi yatırım formunda. Geri kalanı endüstriye­l kullanım ve takı sektörü arasında paylaşılmı­ş durumda.

Bu yıl sona ermeden 37 doları görebilir

Ancak gümüşün sadece yüzde 28’i birincil olarak üretiliyor ve geri kalanı altın, bakır, çinko gibi madenlerin n yan ürünü olarak elde ediliyor. Dolayısıyl­a fiyatların artması, , madenleri üretimi artırmaya teşvik eşvik etmeyeceği için arzın fiyata paralel olarak artması beklenmiyo­r.” iyor.” Analistler yakın dönemde de gümüş fiyatların­da 30 doların üzerine üzerineçık­ılmasının çıkılmasın­ın mümkün olduğunu duğunu söylerken, Klauth h da 2020 sona ermeden 37 7 doların test t edileceğin­i savunuyor.

 ??  ?? Artan yatırım talebine karşın bugüne kadar çıkarılan gümüşün yalnızca yüzde 6’sı bar ya da sikke gibi yatırım formunda. Geri kalan gümüş ise endüstriye­l kullanım ve takı sektörü arasında paylaşılmı­ş durumda.
Artan yatırım talebine karşın bugüne kadar çıkarılan gümüşün yalnızca yüzde 6’sı bar ya da sikke gibi yatırım formunda. Geri kalan gümüş ise endüstriye­l kullanım ve takı sektörü arasında paylaşılmı­ş durumda.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye