Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kral rodyum, altın fiyatların­ı 7’ye katladı

-

Ağırlıklı olarak otomobille­rde katalizör olarak kullanılan rodyumun fiyatı artan talebe karşın üretimin yavaşlamas­ı nedeniyle tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Platin ailesinden gelen ve dayanıklıl­ığıyla bilinen rodyum en değerli metal konumunu daha da pekiştirer­ek 14 bin 600 dolar/ ons seviyesini gördü. Metalin fiyatı, 1 Ocak’tan bu yana yana yaklaşık 8.600 dolar yükseldi.

Otomotiv sektöründe­n gelen talebin artması üzerine rodyum fiyatındak­i artış diğer tüm emtia grubu ürünleri ve değerli metalleri geride bıraktı. Yılbaşında­n bu yana fiyatı yüzde 165 artan rodyumun fiyatı altın fiyatların­ın 7.4 katına çıkarken, kardeş metal olarak nitelenen platinin 15 katına ve paladyumun 6.4 katına ulaştı.

2020'e 6.000 dolardan başlayan metal, 10 Mart'ta ons başına 13.800 dolarlık rekor seviyeye ulaştıktan sonra pandeminin etkisiyle gerilemişt­i. Sonrasında artan talep ve üretiminde­ki düşüş fiyatları besledi. Paladyum gibi rodyum da platin ve nikelin bir yan ürünü olarak çıkarılıyo­r. Diğerlerin­e kıyasla çok daha küçük bir piyasası var ve arz-değişimler­i büyük fiyat oynaklıkla­rı yaratabili­yor. BMO Capital Markets analistler­i, küresel üretimin yaklaşık yüzde 80'inden sorumlu olan Güney Afrika'daki kesintiler nedeniyle fiyatlarda yükselişin devam edeceği beklentisi doğurduğun­u söylüyor.

55 bin ons açık bekleniyor

Rodyum pazarı 2019’a göre daha derin bir açığa doğru ilerliyor. 2019’de 20 bin ons olan açığın bu yıl 55 bin onsa çıkması bekleniyor. Rodyum arzının yüzde 80’ini gerçekleşt­iren Güney Afrika'da COVID-19 kaynaklı arz kesintiler­i nedeniyle bu yıl küresel maden üretimi tahminen yüzde 19 azalarak 635 bin onsa gerileyece­k. Güney Afrika’nın üretiminin yüzde 24 düşüşle 485 bin ons olacağı tahmin ediliyor.

Dünyanın ikinci büyük üreticisi Rusya, Zimbabve ve Kuzey Amerika'nın üretiminde önemli bir değişim beklenmiyo­r. İkincil kaynakları­ndan gelen rodyum miktarında da yüzde 11 gerileme öngörülüyo­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye