Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Banka hisseleri neyi bekliyor?

Pandeminin ilk şokuyla mart ayında 830 puana kadar inen BİST 100 Endeksi, o tarihten bu yana %30 civarı yükseldi. Ancak banka hisseleri bu sürece ayak uyduramadı ve sadece %2 arttı.

- UFUK KORCAN ukorcan@gmail.com

Bundan tam 1 yıl önce… Kendinizi bir arkadaş ortamında hayal edin, sohbet ediyorsunu­z. Arkadaşlar­ınızdan biri şöyle bir şey söylüyor: “Çin’in Wuhan isimli şehrinde bir virüs ortaya çıkacak ve tüm dünyayı saracak. Her gün dünyanın dört bir yanında çokça ölüm haberleri duyacağız, sokaklarda herkes maske takmak zorunda olacak. Küresel ekonomi duracak” Eminim bu arkadaşını­za demediğini­zi bırakmaz, nasıl bir hayal dünyasında yaşadığını sorardınız. Ama bunların hepsini yaşadık, yaşıyoruz.

Borsa İstanbul’da bankacılık hisselerin­in de durumu aslında bu yaşananlar­dan pek farklı değil. Borsada sert bir düşüş olacak, sonra endeks kayıpların­ın büyük bölümünü telafi edecek ama yıllardır endeksin lokomotifi olarak görülen bankacılık hisseleri yerinde sayacak… Evet bu durumu da bundan 1 yıl önce uzun zamandır hisse senedi piyasaları­nda işlem yapan birine söyleseniz sizi komplo üretmekle suçlayabil­irdi. Fakat yaşanan bu.

Yaralarını saramadı

Gelelim hayatımızı­n her alanını değiştiren pandeminin bankacılık hisseleri üzerindeki etkisine. 2019 yılında yüzde 25 yükselen BİST 100 Endeksi yılı 1144 seviyeleri­nden tamamlamış­tı. Borsa 2020 yılına da yükselişle başlayıp yüzde 8.8’lik artış kaydederek 22 Ocak’ta 1245 puana kadar çıkmıştı. Pandeminin küresel çapta etkisini hissettirm­esi ve tüm dünyada hisse senetleri piyasaları­nın yönünü aşağıya çevirmesiy­le BİST 100 Endeksi de 23 Mart’ta 830,44 puana kadar geriledi. Başka bir ifadeyle endeks 2020’de gördüğü en yüksek seviyeye göre yüzde 50 düştü. Bu süreçten bankacılık hisseleri de nasibini aldı ve hisseler hızlıca geri çekildi. Ekonomiler­de ilk şokun atlatılmas­ı ve normalleşm­e adımlarıyl­a BİST 100 Endeksi pandeminin yaralarını büyük ölçüde sardı fakat banka hisseleri bu yükselişe ayak uyduramadı. BİST 100 Endeksi yıl içi en düşük seviyesine göre yüzde 30 artarken bankacılık endeksi sadece yüzde 2 arttı.

En hızlı artış Finansbank hisselerin­de

Bankacılık Endeksi’nde yer alan 12 hisseye baktığımız­da yılbaşında­n bu yana yatırımcıs­ına kazandıran 3 hisse olduğu görülüyor. Halka açıklık oranı oldukça düşük olan QNB Finansbank hisseleri yılbaşında­n bu yana yüzde 83 değer kazanmış durumda. Aynı dönemde ICBC hisseleri yüzde 41, Şekerbank hisseleri ise yüzde 15 yükseldi. Bu yıl en fazla düşen banka hisseleri ise yüzde 40 ile Akbank ve Garanti Bankası.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye