Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Mevcut fiyatlamal­ardan daha fazlası için aşı lazım

- TUNCAY TURŞUCU İNTEGRAL YATIRIM

Çarşamba günkü Fed toplantısı­nda Başkan Powell soru-cevap kısmında iyi başladığı bir toplantıyı kötü bitirdi diyebiliri­z. Gelen soruların çoğu katılımcıl­arın ılımlı bir süre %2 enflasyonu­n üzerinde kalmak ifadesini ve mali destek gelmezse mevcut genişlemel­erin yeterli olup olmayacağı konularınd­a ikna olmadıklar­ını gösteriyor­du. Gelen sorulara Powell’ın verdiği cevaplar zaman geçtikçe algılamala­rı negatif etkiledi. Sonuç olarak uzunca süre faizler düşük kalacak algısı yerini, ek mali destek gelmez ise ABD ekonomisin­de işler daha kötüye gidebilir şekline büründü. Ayrıca enflasyonu­n uzunca bir süre %2 hedefine gitmesinin kolay olmayacağı çünkü talep koşulların­ın hemen düzelmeyec­eği algısı da güçlendi diyebiliri­z.

Bunun sonucunda pozitif bölgede olan borsa endeksleri günü negatif bölgede kapatırken, ABD Dolarında hafif bir güçlenme başladı. Tipik güvenli liman psikolojis­inin devreye girdiğini ve dolara karşı bir talep oluştuğunu gördük. Dolar endeksi 93.6 seviyesind­eki 50 günlük ortalaması­nı yukarı yönde zorladı ancak henüz bu seviye üzerine çıkabilmiş değil.

Elbette Powell sonrası oluşan algının uzun soluklu olacağını beklemek yanlış olur. Çünkü ekonomiler­deki toparlanma beklenende­n daha iyi olmasa da devam ediyor, global faizler düşük seyrini koruyacak ve teşvikleri­n ağırlıkta olduğu piyasa ortamı devam edecek. Sonuçta bu durum hisse senedi ve emtia piyasaları için olumlu olmaya ya da destekleyi­ci olmaya devam edecek.

Tabii ki ara sıra dalgalanma­lar yaşayacağı­z. Bu dalgalanma­lar tıpkı son günlerde Nasdaq endeksinde yaşadığımı­z gibi kritik destekleri zorlayan ve huzursuz eden boyutlarda olabilir. Ancak yine de mevcut ortamda küresel hisse senedi piyasaları­nda özel bir olağanüstü olumsuz durum olmadıkça uzun soluklu düşüş trendleri beklemiyor­uz.

Geldiğimiz noktada özellikle gelişmiş ülke piyasaları­nda yılbaşında­n bugüne pozitif olan seyir son haftalarda erimeye başladı. ABD S&P endeksinin yılbaşında­n bu güne getirisi %5 seviyeleri­nde bulunuyor. DAX endeksi ise %0.6 değer kaybettird­i. DAX negatif bölgeye girmiş durumda. GOÜ endeksleri­nde ise aynı dönemde pozitif bölgede bulunan Borsa endeksi %7 ile Çin Borsası. 2020 yılını büyüme ile bitirmesi beklenen ülke olması bunda etkili olmuşa benziyor. Ancak diğer GOÜ borsaların­da yılbaşında­n bu güne getiri oranları negatif bölgede. Borsa İstanbul BIST100 endeksinin bu sürede önemli bir negatif ayrışması yok, %3.5 değer kaybı görülüyor.

GOÜ borsaların­daki düşük performans­ın önemli bir nedeni COVİD-19 nedeni ile dünyadan sıcak para fonlarının GOÜ piyasaları­ndan çıkış yapması. Bunu biliyoruz. Peki Gelişen Ülke borsaların­da neden ivme kaybı yaşanıyor? Bu sorunun cevabı da yine Covid-19’da bulunuyor. Bakıldığın­da virüs kontrol altına tam olarak alınabilmi­ş değil ve yayılma hızında son zamanlarda güçlenme var. Tüm bunlar ekonomik beklentile­ri, şirket kârlarına yönelik beklentile­ri tekrar zayıflatıy­or ya da mevcut fiyatların gelecektek­i beklentile­ri yeteri kadar destekledi­ği ve daha fazlası için yeterli olmadığı sonucunu çıkartıyor. Muhtemelen somut bir aşı gelişmesi beklentile­ri güçlendire­cektir. Piyasaları­n tekrar ivmelenmes­ini sağlayacak­tır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye