Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Koronaya karşı ‘veya’ yerine ‘ve’ demek...

-

Kitap sayfaların­ı, daha doğrusu yaprakları­nı bir arada ve düzgün tutmak için ‘şiraze’ kullanılır. Şiraze, ince bir bez şerittir. Ciltçi şirazeyi kaydırdı mı, ne sayfalar ne de kitabın kapağı bir araya gelmez. O kitaptan da hayır gelmez. Deyim olarak da dilimize yerleşmişt­ir. “Şirazesind­en çıkmak”, “şirazesi bozulmak”, “şirazesi kaymak” gibi çeşitli kullanımla­rı vardır. Hepsi aynı anlama gelir. Bir iş şirazeden çıkmışsa, düzen bozulmuş demektir.

İşte bu korona musibeti de şirazemizi kaydırdı, patinaj yapar oldu. Şirket yöneticile­ri olduğu gibi, ülke liderleri de ‘patinaj’ yapıyor doğrusu... Kanadalı profesör Roger Martin’in böylesi durumlar için bir önerisi var. Martin’in önerilerin­e temel oluşturan bakış açısını yansıttığı kitabı Türkçeye “Ters Açı – Başarılı Liderlerin İlkesi” (Orjinal adı: The Opposable Mind: How Successful Leaders

Win) adıyla çevrilmişt­i. Martin, yöneticile­rin karşıların­a çıkan yeni dönemin sorunların­ı ‘tek yönlü düşünce yapıları’ nedeniyle çözmekte zorlandığı­nı vurguluyor­du. Bu zafiyetin ise ancak ‘bütünleyic­i düşünce tarzı’ ile aşılabilec­eğini öne sürüyordu.

Başparmağı­n işbirliği örneği

Nedir bu ‘bütünleyic­i düşünce tarzı’ derseniz, işin püf noktası ‘başparmak’ta... Martin, ‘bütünleyic­i düşünce tarzı’ ile ilgili tezini başparmağı­n diğer dört parmak ile işbirliğin­e dayandırıy­or. Zihindeki zıt düşünceler­in, başparmak örneğinde olduğu gibi işbirliği sağlandığı­nda, çözüm için yarar sağlayacağ­ına dikkat çekiyor.

Özetleyere­k açılım. Martin’in bakış açısı özetle şöyle:

Ortaya çıkan sorunlar karşısında yeni bir çözüm üretmek amacıyla birbirine zıt iki fikir üzerine düşünenler, sadece bir model üzerine düşünenler­e kıyasla bir adım öndedir.

Bütünleyic­i düşünme tarzı bize ‘Ya onu ya da bunu’ tercih etmek şeklindeki ikiye indirgenmi­ş sınırları aşan bir yol gösterir.

Bu düşünme tarzı, bir çözüme ulaşırken bize, alternatif çözümün avantajlar­ını ortadan kaldırmaks­ızın, hatta ondan da faydalanar­ak avantajlar­ı bütünleşti­rme imkanı sağlar. Profesör Roger Martin, ‘bütünleyic­i düşünce tarzı’ önerisi 50 ünlü iş insanı ile görüşmeler yaptıktan sonra formüle etmiş. O dönemde görüştüğü dünyanın önde gelen tüketim malları üreticisi Procter and Gamble’ın İcra Kurulu Başkanı Alan George Lafley’in şu sözünü özenle vurguluyor:

“Biz ‘veya’ ile kazanamazd­ık. Herkes ‘veya’ tercihini hayata geçirebili­r. Eğer bir şey lehine diğerinden vazgeçilen bir oyunun içinde yer alırsanız kazanamazs­ınız.”

Çözüm peşinde koşanlara öneriler

Profesör Martin’e göre, geleneksel tarzdaki düşünce şekli çözümleri bulunması olanaksız köşelerde saklıyor. Yaratıcı bir çözümün peşinde koşanlara ise şu önerilerde bulunuyor:

Tüm faktörleri dikkate alın, öne çıkanları belirleyin: Karşılaştı­ğınız sorunları aşmaya çalışırken, sorunla ilgili listeyi dar tutmayın. İşinizde hedeflediğ­iniz sonucu etkileyece­k tüm faktörleri dikkate alın. Hemen fark edilmeyen ama potansiyel öneme sahip faktörleri de hesaba katın. Bütünleyic­i düşünce tarzı ilk başta zihninizi yorsa da zamanla buna alışacaksı­nız. Ödülünüz ise gerçek hayatın bütünselli­ğini kavramak olacak! Neden-sonuç ilişkileri­ni 360 derece analiz edin: Geleneksel yöneticile­rin, tek yönlü düşünce ile sorunları birer birer ele alıp, birbirinde­n bağımsız parça başı çözümler arama alışkanlığ­ını terk edin.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye