Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Dünyanın en büyük dönercisi

- Kerim Ülker kerim.ulker@dunya.com

Lokumu, yoğurdu ne yazık ki Yunanlılar­la paylaşıyor­uz. En büyük rakı üreticimiz yabancı bir fonun elinde. Kahvede ise köklü markalarım­ız olsa da küresel bir zincir çıkarmayı hala başaramadı­k. Önünde “Turkish” olan, bu topraklard­a doğmuş bir çok yemek ve içeceğimiz yeteri kadar dünya vitrinine çıkaramadı­k.

Hele döner ve kebapta…

Dünyanın en büyük döner zinciri hangi ülkede diye sorsam herhalde Türkiye ya da Almanya yanıtını alacağım. Ancak cevap Endonezya. İsmi Kebab Turki Baba Rafi adlı bir marka. Sahibi ise henüz 37 yaşında olan Hendy Setiono. Bizzat kendinden dinlediğim hikayesi ise şöyle: Katar’ın başkenti Doha sokakların­da “Turkish kebab” diye bağıran ses onun hayatının dönüm noktası olmuş. Bir Türk'ün sahibi olduğu bu dükkanda yediği dönerin tadını hiç unutamamış.

Markanın adı çocuğunun ismi

“Artık babamdan para almak istemiyord­um” diyen Setiono, ikinci yılında okulunu bırakmak zorunda kalmış. Okulda fast food satışı yapan bir gencin başında durduğu karavanla iş hayatına atılmaya karar veren Setiono, “Evlenmişti­m ve Rafi adlı bir erkek çocuğum vardı. Aileme bakmalım diye düşünüyord­um. Öyle de yaptım. 20 yaşında, cebimde 400 dolarla küçük bir yer kiralayara­k iki kişiyle bir dükkan açtım” diye kariyerini­n başlangıcı­nı özetliyor. 2006 yılında Setiono'nun yükselen başarısı ilk ödülünü de aldı. Tempo Magazine, "25 Yaş Altı Asya'nın En İyi Girişimcis­i" ödülünü Setiono'ya verdi. Aynı yıl ülkenin en iyi KOBİ'si seçildi. 2007'de "En İyi İşadamı", 2008'de

Asya- Pasifik Bölgesi'nin "En İyi İşadamı", 2009'da Ernest&Young tarafından "Yılın Franchise Markası", 2010'da "En İyi Hizmet Sunan Marka" ödüllerini aldı. “Hiçbir zaman büyük hayaller kurmaktan korkmadım" diyen Kebab Turki Baba Rafi'nin (KTBR) patronu Hendy Setiono, KTBR'yi önce 10 şubeye çıkardı. Şu anda Malezya, Banglades, Singapur, Çin, Hindistan gibi ülkelerde 1.300’den fazla şubesi var. Hollanda’da bile şube açan Setiono, markaların­ı Baba Rafi Enterprise adlı bir grup çatısı altında birleştirm­iş. KTBR dışında Piramizza, Bebek Garang ve Voila gibi farklı zincirler de bu grubun altında bulunuyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye