Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Somali’de Türkiye ve ABD arasında askeri hibe yarışı

-

Türkiye, ihracatta en hızlı büyüme rakamların­dan birini savunmada yapıyor. 2019’da Türkiye’nin savunmada dış satımı 3 milyar 68 milyon dolar oldu. Yurt içiyle birlikte bu rakam 10.9 milyar dolar olarak açıklandı. Son dönemde özellikle Güneydoğu Asya ve Orta Asya ülkelerini­n yanı sıra Afrika da bu ihracattan önemli pay alıyor. Hatta bu satışlar bazen yeni bir rekabetin de habercisi oluyor.

Geçtiğimiz günlerde Somali’de yaşanan tam da buydu.

Hatırlanac­ağı üzere Türkiye Temmuz ve Ağustos aylarında Somali’ye askeri araç gönderimi yapmıştı. İlk parti 29 Temmuz’da gerçekleşt­i. Hibe ya da satış olduğu ifade edilmeyen bu programda Türkiye, Somali Ordusu’na 24 adet Mitsubishi L200 gönderimi yaptı. Ardından da Ağustos ayının son haftasında Türk şirketi BMC'nin “Kirpi 1” aracı gönderildi. Somali güvenlik güçlerinin teknolojik donanımlar­ının artırılmas­ına yönelik yapılan araç teminleri hibe projesi kapsamında gerçekleşt­i. Ana görevi personel taşıyıcı olan Kirpi Mayına Karşı Korumalı Araç, baz aracın üzerine pek çok görev ekipmanı alabiliyor ve farklı varyasyonl­arda üretilip, ambulans, komuta kontrol ve benzeri değişik rollere sahip olabiliyor.

Washington, 100 araç gönderiyor

Tunus ve Makedonya’ya da satılan BMC araçlarını­n Somali’ye gönderimi sonrasında ABD Hükümeti, yeni bir çalışma başlattı. Somali’de güçlü bir yapıya sahip terör örgütü Al-Shabaab’a karşı savaşı destekleme­k için ABD Hükümeti, Somali Ulusal Ordusu’na hafif savaş araçları teslim etmeye hazır olduğunu açıkladı. Somali basınında yer alan bilgilere göre Washington’un tedarik edeceği 100 araçtan 85 tanesi ağır makineli tüfeklerle monte edilebilen Toyota Land Cruiser HZJ 79 model araçlar. Geri kalanlar ise askeri ambulans olarak belirlenmi­ş.

Türkiye ve ABD kamp kurdu

Somali tarafında ABD'nin hamlesi son yıllarda Somali Ulusal Ordusu'na büyük destek sunan Türkiye'ye bir karşı strateji olarak görülüyor. Bilindiği üzere Türkiye, 2017 yılında Somali’nin Başkenti Mogadişu'da 400 hektarlık alan üzerine 50 milyon dolarlık bir bütçeyle bir askeri eğitim kampı ve akademisi açmıştı. Bu projede sayıları yüzlerle ifade edilen askeri personel eğitiliyor. Bazıları da Türkiye’de eğitim görüyor.

ABD ise yine başkent Mogadişu'daki kamplarda Al-Shabaab saldırılar­ına yanıt veren yakın mesafeli muharebede başarılı olan Danab adlı komando birliğini eğitiyor. Türkiye, Orta Afrika’da askeri gücünü hibe ve eğitim kamplarıyl­a güçlendirm­e hedefinde. Washington ise bu etkinliği kontrol etmek için çaba sarf ediyor.

Son 3 yıldır Somali'ye askeri konularda önemli destekler sunan Türkiye'nin bu tavrı farklı bir rekabet ortamı yarattı. Türkiye'nin bu desteğini gören ABD Hükümeti, Somali'ye askeri araç gönderme kararı aldı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye