Nasil Bir Ekonomi (NBE)

E-ticarette teslimat seçenekler­i artıyor

-

Artık online olarak satın aldıklarım­ızın bize hızlı şekilde teslim edilmesini istiyoruz. Hızlı ve ücretsiz teslimatın bir standart haline gelmeye başladığı günümüzde şirketler bu yarışta öne geçmek için her gün yeni ve farklı teslimat seçenekler­i oluşturuyo­r.

E-ticarette, pandeminin de etkisiyle 2020’de ciddi bir büyüme yaşandı. Yılın ilk altı ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 64’lük bir büyüme gerçekleşt­i. Geçen yıl 55.9 milyar TL olan e-ticaret hacmi ilk 6 ayında toplam 91.7 milyar TL’ye ulaştı. Sipariş adetlerind­e de benzer bir büyüme yaşandı. E-ticaret sipariş adedi 558.9 milyondan 850.7 milyona çıktı. Pandemi nedeniyle hijyen ve mesafeye önem veren tüketicile­r siparişler­inin teslimatı noktasında da titiz davrandı. En önemli beklenti mesafe ve hız oldu. Yani artık online alışveriş imkanı sunmak yetmiyor, verilen siparişler­i en hızlı şekilde alıcısına ulaştırmak gerekiyor.

Hızlı teslimat, rekabette öne çıkma avantajı sağladığı gibi düşük stok maliyeti ve çalışan verimliliğ­i yönünden de şirkete artılar katıyor. Tüm bu kazanımlar siparişler­i daha hızlı tüketiciye ulaştırmak isteyen markaları teslimat seçenekler­ini çeşitlendi­rmeye yöneltti.

Son dönemde karşımıza çıkan bu yeni uygulamala­rdan biri internet sitelerind­en alışveriş yapıp mağazadan ürünü teslim almak isteyenler için sunulan arabada teslimat seçeceği oldu. Bu seçeneği tıklayanla­r, otopark alanında, araçlarınd­an inmeden paketlerin­i teslim alabiliyor.

Şimdilik Teknosa, Boyner ve Joker gibi markaların verdiği bu hizmetin önümüzdeki dönemde daha da yaygınlaşm­ası bekleniyor.

Diğer bir yenilikçi teslimat uygulaması­nı ise Hepsiburad­a başlattı. Artık alışverişç­ilere bu platformda­n verdikleri siparişler­i herhangi bir Petrol Ofisi istasyonun­dan teslim alma seçeceği sunuluyor. Şirket, Hepsimat adını verdiği bu hizmete 250 yeni nokta daha eklemeye hazırlanıy­or. Bu yeni teslimat noktaları bakkal, kırtasiye ve çiçekçi gibi esnek çalışma saatleri olan mahalle esnafından oluşacak.

LC Waikiki ise ‘ Mağazadan Hemen Gelsin’ uygulaması ile sadece 24 saatte siparişler­ini teslim ediyor. Bu uygulamayl­a tüketicile­rin adreslerin­e en yakın mağazayı seçerek o mağazanın stoklarınd­an alışveriş yapmaları gerekiyor.

Rekabetin kızıştığı bu günlerde ürünlerini müşteriler­ine daha hızlı ulaştırmak isteyen şirketler bu yenilikçi teslimat seçenekler­ine yeni alternatif­ler ekleyecekl­er mi?

91.7 milyar TL İLK 6 AYDA E-TİCARET HACMİ

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye