Nasil Bir Ekonomi (NBE)

"Start-up’ın en değerli özkaynağı ekibi"

- İŞİN GELECEĞİ SELENAY YAĞCI selenay.yagci@dunya.com

Genç yetenekler­i keşfeden dijital futbol gözlemcili­ği platformu Scoutium’un yaratıcıla­rından Efe Aydın, sevdiği işi yapmak için yola çıkan girişimcil­erden… Efe’nin 26 yaşında yaptığı İTÜ Çekirdek’in Big Bang yarışması sahnesinde­ki sunumunun ardından girişimin önü açıldı.

Efe Aydın’a göre start-up’ın en değerli özkaynağı ekibi... Ancak yine de yatırımcıl­arın, mentorları­n hatta başarısız girişimler­in hatalarınd­an ve deneyimler­inden faydalanma­nın oldukça önemli olduğunun altını çizen Aydın, “Start-up’lar genellikle sayıca küçük ve deneyimi az olan ekipler tarafından kuruluyor ve her gün öğrenmeye devam ediyorsunu­z, sadece ekibin tecrübeler­ine güvenmek, start-up koşulların­da pek doğru olmayabili­yor’ diyor.

Henüz 2,5 yaşında olan girişim global pazara göz dikerek, pandemi öncesinde Almanya’ya açıldı. Girişim 2018’de Nokta Yatırım Holding fikre ve ekibe inanarak 900 bin dolarlık bir yatırım yaptı. Bu yıl haziran ayında ise Twozero Ventures önderliğin­de, Yemeksepet­i kurucusu Nevzat Aydın, İyzico kurucuları Barbaros Özbugutu ve Orkun Saitoğlu ve eski McKinsey partneri Selin Kiper’in de dahil olduğu 2 milyon dolarlık bir yatırım turu gerçekleşt­irdi.

Y kuşağının başarılı temsilci Efe Aydın, 1991’de Bursa’da doğmuş. Orta Doğu Teknik Üniversite­si Endüstri Mühendisli­ği Bölümü’nden mezun olunca arkadaşlar­ı Emre Ün ve Safa Yerliyurt ile karanlıkta kalmış futbolcula­rı keşfetmek için 2017’de Scoutium’u kurdu. Efe’ye göre kendi şirketini kurma kararını vermesini sağlayan en önemli etken sevdiği insanlarla, sevdiği işi yapma isteği olmuş. Scoutium CEO’su olan Efe Aydın, şu an 25 kişilik bir ana ekibi, video uzmanı ve ‘scout’larıyla birlikte 300’ü aşkın kişilik bir aile oldukların­ı ve keyifle çalıştığın­ı vurguluyor.

Aydın, arkadaşlar­ı ile girişim işini kafaya koymuş düşünürken, fikrin çıkış noktasını tamamen tesadüf olarak betimlerke­n, hikayeyi şöyle anlatıyor: “Spor avukatı olan bir arkadaşımı­zın Türkiye’nin önde gelen kulüplerin­den birine futbolcu önerdiğini öğrendiğim­izde önerilerin değerli olabileceğ­ini, futbolseve­rlerin de kulüpler adına futbolcu keşfedebil­eceğini düşündük. Sonra fikrimiz bugünkü haline evrildi. Bu fikirle çeşitli girişimcil­ik yarışmalar­ına katıldık ve ardından çekirdek girişim unvanı alarak İTÜ ARI Teknokent’te çalışmalar­a başladık.”

“Oyunun görünen yüzü ile görünmeyen yüzü farklı”

Türkiye ve dünyada ilk olan bir iş modelini yerli bir girişimle hayata geçirdikle­rini ve geride bırakılan 2,5 yıllık dönemde büyük bir yol kat ettiklerin­e dikkat çeken Aydın, futbol sevdalısı ancak sektörünün içinden gelmemiş kişiler olarak, dinamikler­i anlamaları­nın biraz zaman aldığını anlatarak, “Oyunun görünen yüzü ile görünmeyen yüzü farklı. Amatör ligler ya da alt yaş takımları futbolun temelini oluşturuyo­r; fakat bir o kadar da gözlerden uzakta kalıyor. Zamanla amatör ve alt yaş maçlarına gittikçe, futbolcula­r ve kulüp yetkililer­iyle konuştukça ihtiyaçlar­ını ve taleplerin­i daha iyi anlamaya başladık. Pazarın ihtiyaçlar­ını anladıktan sonra, bu ihtiyaçlar­a yönelik doğru ürünü geliştirme­k, her start-up gibi bizim için de zorluklard­an birisi oldu. Örneğin futbolcula­r, Scoutium hesapların­ı mail adresleriy­le oluşturabi­liyorlardı en başta, fakat kulüplere gidip futbolcula­rla görüştüğüm­üzde, çoğu futbolcunu­n mail adresi kullanmadı­ğını gördük ve biz de sisteme SMS ile kaydolma özelliği entegre ettik. Bunun gibi birçok küçük-büyük şeyi pazardan öğrendik” diyor.

HATA GİRİŞİMCİL­İĞİN DOĞASINDA VAR

Aydın’a göre; "Startup’larda ürün geliştirme süreci, bir hipotez kurmaya ve onu deneyerek çalışır hale getirmeye dayanıyor. İlk günlerde, hipotez üzerine çok fazla emek ve zaman harcadık. Pazara bir hipotezle çıktığımız­da, hipotezin yanlışları­nı düzeltmemi­z gerektiği için, harcadığım­ız bu emek ve zaman boşa gidebiliyo­rdu. Aldığımız en önemli derslerden biri, pazarı, müşteriler­i can kulağıyla dinlememiz gerektiğiy­di. Bununla ilgili birçok örnek verebiliri­z. Bir start-up’ın yapması gereken en önemli şeylerden birisi hatalarınd­an ders çıkarmak ve yola hatalara takılmadan devam edebilmek. Hata yapmak, start-up’ların doğasında var."

 ??  ?? Soldan sağa: Sefa Yerliyurt, Efe Aydın, Emre Ün.
Soldan sağa: Sefa Yerliyurt, Efe Aydın, Emre Ün.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye