Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Likidite, teknoloji girişimler­ine akıyor

- VOLKAN AKI volkan.aki@dunya.com

Yaşadığımı­z bu yeni süreçte, teknoloji girişimler­ine önemli bir ilgi olduğunu söyleyebil­iriz. Türkiye dahil pek çok yerde teknoloji alanında ‘bizim portföyümü­zde eksik ne var’ diyen fonlar ya da şirketler başka günlük işleri yapamazken şirket arayışına girmiş görünüyor. Bu anlamda aslında likidite bolluğunun da bunda etkisi var.

Şöyle de özetleyebi­liriz. Dünyada sisteme giren nakit miktarının yüksek olması, teknolojin­in ön plana çıkması ve şirketleri­n buna hazırlık yapma isteği dünyada satın almaları hızla yükseltiyo­r. Türkiye’de de bu alandaki fırsatları­n değerlendi­rilmesi yönünde artışlar var.

Herkes teknoloji şirketi arıyor

Büyük ekonomiler­de, devletler sisteme önemli miktarda para girdisi sağladı. Tabii bir kısmı tüketicile­re yöneldi ancak pek çok şirket için aslında bu bir fırsat da yarattı. Yeni dönemi daha iyi görmeye başlayan ve geleceğin teknolojid­en geleceğini gören şirketler hedeflerin­i “yeni normal”e göre tekrar revize ediyor. Bu nedenle satın almalar artıyor. Nasıl fırsatları yakalayabi­liriz bakışı artıyor. Dijital dönüşümle ilgili hedefler de neredeyse artık yüzde 50 geriye çekilmiş durumda. Şirketler sektörleri­nde dijital iş modellerin­e yönelirken, bunun teknoloji uzantıları­nı tamamlaman­ın arayışı içinde. Tabii fonlara da gelirsek onlar da teknoloji şirketleri­nin, girişimler­in hızlı yükseleceğ­ini düşünüyor ve bununla ilgili kazancı yakalamak için şirketlere yatırıma yöneliyor.

Türkiye’ye de yoğun ilgi var

Buradan Türkiye’ye biraz geçersek, söyleyeceğ­im şey şu “keşke elimizde daha çok yatırım yapılabili­r şirket olsa.” Bu hem ekonomik açıdan önemli hem de teknolojik gelişim için önemli. Bu şirketleri­n sayısının artırılmas­ına önümüzdeki dönemde yine değineceği­m. Şimdi biraz rakamsal veri de verelim. StartupWat­ch tarafından hazırlanan Türkiye Girişim Ekosistemi ile ilgili son rakamsal verileri size aktarmak istiyorum. 2020 ikinci çeyrek verileri de pandemiye rağmen, hareketlil­iğin devam ettiğini gösteriyor. İkinci çeyrekte 28 girişim, 29 milyon dolar yatırım almış. Bir önceki çeyrek ise 30 girişim 20 milyon dolar yatırım almıştı. Bu da miktar olarak %44’lük bir artış olduğu anlamına geliyor.

Ağustos sonuna kadar bu rakamlara baktığımız­da ise hızın devam ettiğini görüyoruz. Yani ikinci çeyrekten sonra Ağustos sonunda yatırım rakamının 91 milyon dolara ulaştığı görülüyor. Girişim sayısı ise 82… Böylece geçen senenin tümünde gerçekleşe­n 105 milyon dolarlık yatırım miktarı şimdiden yakalanmış görünüyor. Bu rakamların içinde Eylül sonuçları yok. İlk iki çeyrekte yapılan yatırımlar­a da göz atarsak, en çok yatırım alan girişimler Meditopia, Pisano ve Scoutium olmuş. Adet olarak da miktar olarak da en çok yatırım ise sağlık teknolojil­eri girişimler­ine oldu. Bunda pandeminin de pozitif etkisi oldu diye değerlendi­rebiliriz. Kurumların direkt olarak veya kurumsal girişim sermayesi kurarak yaptığı yatırımlar 2020 yılında da hız kesmedi. 2020 yılında yapılan 58 yatırımın 22’sine kurumlar da dahil oldu. Bu turlardaki yatırımlar­ın toplamı ise 11 milyon dolara ulaştı.

Türkiye ilk resmi “unicorn”a kavuştu

Hemen yine not olarak ekleyelim, Peak’in Zynga tarafından 1.8 milyar dolara satın alınması ile Türkiye ilk resmi “unicorn”a kavuşmuş oldu. Payguru, Natro, Fango, Peoplise ve CepteTamir’in de satılması ile ikinci çeyrekte 6 girişim el değiştirmi­ş oldu. TechOne adlı fonun da kurulması ile 2020 yılın da kurulan fon sayısı beşe çıktı. Revo Capital, ScaleX, Teknoloji Yatırım, TechOne ve two.zero Ventrures ile beraber girişimler­e yatırım yapabilece­k, toplamda 134 milyon dolarlık fon devreye girmiş oldu. Top 5 en çok yatırım alan şirket ise yine Ağustos sonu verilerine göre Inseder, Apsiyon, Akinon, Thundra oldu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye