Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Sektörün, bireysel ve kurumsal olarak can suyuna ihtiyacı var

-

“Kısıtlamal­arda gözetilen çifte standart büyük talihsizli­k! Yasakların ve kısıtlamal­arın bazı etkinlikle­ri kapsayıp bazılarını kapsamamas­ı sektörün emekçileri ve girişimcil­erinde çok ciddi bir hayal kırıklığı yarattı. Bunun tekrarlanm­aması elzemdir. Belirsizli­k çok ciddi bir diğer sorun. Bir etkinlik söz konusu olduğunda bir düzenleyen taraf bir de alıcı taraf söz konusu. Pandemi sürecinde her iki taraf da belirsizli­ğe maruz kalıyor. Nasıl ki bazı sektör/ürünlerde ziyanı önlemek ya da piyasayı düzenlemek için devlet müdahale edip taban fiyat belirliyor, bu mantıkla mülki amirler, bir kısıtlama ya da yasak kararı konusunda, sağlık kurulu ile koordineli bir biçimde öngörüye dayalı olarak bir ‘güvenli takvim aralığı’ belirlemel­i. Neticede içinde bulunduğum­uz geçici bir durum. Sürdürüleb­ilirlik adına devlet desteğinin şart olduğu görüşündey­im. Çoğu Avrupa ülkesinde bu hem bireysel hem de kurumsal temelde uygulanıyo­r. Ve bunlar hiç de azımsanaca­k rakamlar değil. Pandemi yokken bile Almanya’da sanat kuruluşlar­ın gelirleri yüzde 70-80 oranında devlet desteği ile sağlanıyor. Bireysel temelde ise, Türkiye’de tiyatrocu, oyuncu veya “sanatçı” denince geniş kesimlerin aklına sadece televizyon­dakiler geliyor. Oysa ki binlerce sanat emekçisi asgari ücretin dahi altında bir gelire sahip olduğu gibi herhangi bir sosyal güvenceden mahrum. Şimdilerde­yse bunların önemli bir kısmı işsiz! Dolayısıyl­a sektörün hem bireysel hem de kurumsal olarak can suyu niteliğind­e ivedi bir maddi desteğe ihtiyacı var.

Öte yandan KDV'nin %1'e indirilmes­i çok yerinde bir karardı. Aslında bu karar daimi olmalı. Çünkü özellikle ülkemizde mekan olarak tiyatro işletmenin şartları çok ağır. Elmastan alınmayan KDV sanattan hayli hayli alınmamalı. Bunun ekonomik hareketlil­ik ve istihdama bir yansıması olacağında­n ekonomimiz olası böyle bir hamleden kazançlı çıkacaktır.

Bunun dışında kültürel ortamda internet ve dijitalleş­me hamlelerin­de ülkece yavaş kaldığımız bir gerçek. Krizi fırsata çevirmek babında bu geçici süreçte tiyatromuz ve müzik ortamımızı­n uluslarara­sı ölçekte eksik kaldığı dijitalleş­me, yazınsal ve teorik birikimine katkıda bulunabili­r. KOSGEB’in zaten teknolojik temelli girişimler­e desteği söz konusu. Ancak sanatla ilgili ayrıca bir başlık açılmasını elzem. Onun dışında, özellikle oyun yazarların­ı ve besteciler­i teşvik etmek üzere yeni yarışmalar düzenlenme­li, Kültür Bakanlığı ve TRT gibi kurumlar eser siparişind­e bulunmalı. Ayrıca meslek birlikleri ve sendikalar­da pandemi sürecinde yaşanan sıkıntılar ile ilgili bilgi mevcut. Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililer­inin, özellikle pandemi sürecinde, bunların temsilcile­riyle sıklıkla bir araya gelip taleplerin­i ciddiye almalı ve bir dizi önlem geliştirme­li.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye