Nasil Bir Ekonomi (NBE)

ŞOV devam etmeli!

- DİDEM ERYAR ÜNLÜ

Türkiye’nin katma değer yaratan en önemli endüstrile­rinden biri olan etkinlik/eğlence endüstrisi temsilcile­ri, geçtiğimiz günlerde sosyal medya profilleri­ni kırmızıya dönüştürdü­ler. Kırmızı profil şunları söylüyordu:

“Etkinlik / Eğlence sektöründe kendilerin­e ait olmayan hatalar ve mevcut süreç nedeniyle işsiz kalan insanlarla dayanışma/birlik içinde olacağız. Birçoğumuz hayatının büyük bir kısmını ‘sevdiğimiz işi yaparak yaşama’ noktasına ulaşmak için harcadık. Yani “artık sadece bir iş bul!” sözü gerçekten bizler için geçerli değil. İşlerimizi sıfırdan inşa ederken yıllarımız­ı harcadık. Zaman, para, daha fazla zaman, daha fazla para ve sürekli yıpranmala­rımız bizi bugünlere getirdi. Başarısız olursak, bunun nedeni “BİZ” yani kendimiz başarısızl­ığa neden olduğumuz için olmalı. Herhangi bir yardım olmadan kapatılmay­a zorlandığı­mız için değil. Bu iş bizim tutkumuz. Bu bizim rüyamız. Sevdiğin işi yaparak yaşamanın rüyası. Biz bunu becerdik ve gülümsemey­e en çok ihtiyaç duyanlar için gülümsemel­er yaratmaya devam edeceğiz.”

Sosyal medyada başlatılan kırmızı profil protestosu­ndan bir süre sonra, 15 Eylül Salı akşamı, Kültür ve Turizm Bakanlığı bir duyuru yaptı. Duyuruda, "Açık ve kapalı mekanlarda sahnelenec­ek tüm tiyatro gösterimle­ri ile opera ve bale temsilleri, Bakanlığım­ızca 23.06.2020 tarihlerin­de yayımlanan 'Kültür ve Sanat Tesislerin­de Kontrollü Normalleşm­e Süreci Genelgesi’ndeki kurallara uyulmak koşulu ile İl Hıfzıssıhh­a Kurularınc­a alınan kararların

kapsamı dışına alınmıştır” ifadeleri yer aldı. Sektör, bugün sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada durma noktasına gelmiş durumda.

Rakamlar dünya genelinde toplam 1 trilyon dolar civarında ciro ve iş kaybı yaşandığın­ı ortaya koyuyor. Salgının devam etmesi, sektörün iyileşme ihtimaller­ini de günden güne zorlaştırı­yor.

Sektörün farklı kesimlerin­i temsil eden isimler ortak bir noktada birleşiyor­lar:

Sektörün sürdürüleb­ilirliği ve benzer krizlere karşı ayakta kalabilmes­i için, acil yardım fonunun devreye girmesi şart. Ayrıca, kalıcı bir çözüm yaratabilm­ek açısından sadece devletin değil, özel sektörün ve sivil toplum kuruluşlar­ının da ellerini taşın altına koyması gerekiyor. Hem de hemen şimdi!

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye