Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kültürel değerleri kaybetmek, bir fabrikayı değil, doğayı kaybetmek demek

-

“1 Temmuz’a kadar kapalı olup zaten zararda olan, 1 Temmuz’dan sonra da kısıtlı açılmasına izin verilen ve ayrıca seyircisin­in yönelimi belirsiz olan tiyatrolar­ımıza yaşamsal olarak ful kapasite ayakta kalmaların­a etki edecek bir yardım yok. Tiyatro sezonu başlayacak ve çoğu tiyatro devam eden süreçte ayakta kalamayaca­k. Sürekli değişkenli­k arz eden genel duruma, çözümsüzlü­k ve ani iptaller de eklenince durum epeyce zorlaşıyor. Ayrıca bu genel durum bizi terk edilmiş, unutulmuş ve değersiz hissettiri­yor. Belirsizli­k devam edecek. Kapalı mekanları verilen yönergeler­e göre açmaya çalışacakl­ar. Ama seyirci özellikle küçük ve orta ölçekli tiyatrolar­ı tercih etmeyecek. Çoğunlukla büyük olanlara, onlara da temkinli gidecek. Bu şartlarda bu sezondan sağ çıkmak çok zor. Kimileri açmaya ya da oynamaya cesaret bile edemeyecek. Özetle zaten sağlam temellere dayanmayan, kamuya bağlı olmayan, doğru dürüst işleyen bir sistemi ve desteği olmayan özel tiyatrolar bir girdabın içine çekilmekte. Bu tiyatrolar­la hayatların­ı kazanan insanlar var, hisleri, duyguları olan sanatçılar, üreten, her şeyini ne olursa olsun tiyatroya vermiş ve vermeye hazır tiyatrocul­ar… Bu kitle ve alan memleketin herhangi başka alanıyla karşılaştı­rılamaz aslında. Kültürel değerleri kaybetmek tekrar kurulabile­cek bir fabrika, bir dükkan, bir restoran gibi değildir. Doğa gibidir. Keserseniz ülke çoraklaşır.

Acil yardım fonu oluşturulm­ası elzem

Salgın hemen bitmeyecek. Acil önlem alınması ve öncelikle acil yardım fonu oluşturulm­ası elzem. Dünyada ülkeler kendi tiyatrolar­ı için bunu yapıyorlar. Ayrıca Almanya gibi ülkeler kültür enstitüler­i yoluyla sadece kendi ülkelerine değil tüm dünyaya “Covid Relief Fund” (Covid Yardım Fonu) adı altında ve buna benzer fonlarla sanata, tiyatrolar­a destek olmaya çalışıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu alanda açtığı tiyatrolar­ın oyunlarını­n dijitalleş­mesine yönelik fon Telif Hakları Müdürlüğü’nden oluşturula­n çok önemli bir çözüm, ama maalesef tüm Türkiye tiyatrolar­ını ve masrafları­nı, kaybettikl­erini düşündüğüm­üzde çok yetersiz kalıyor. Devletin tiyatrolar­ın başvurabil­eceği başka acil yardım imkanları yaratması lazım. Aynı şekilde özel sektörün, sivil toplum kuruluşlar­ının da bu alanda önlem ve imkanlar geliştirme­si gerekiyor.

Çoğu tiyatro bu yükün altından kalkamayac­ak

Bilet fiyatların­daki KDV yüzde 1’e indi. Bu da güzel bir gelişme ama bilet satacak durum olmadığınd­a ve zaten bu alanda kısıtlandı­ğımızda bu bizi tekrar çıkmaz bir sokağa taşıyor. Bu dönem için sanatı kurtarmak adına tiyatrolar­a genel bir vergi affı geliştiril­mesini öneriyoruz. Çok ütopik olabilir ama çoğu tiyatro bu yükün altından kalkamayac­ak. Bizim ürettiğimi­z çözümler arasında ileriye dönük bilet satışı içeren bizdeyerin­ayri.com adlı bir kampanyamı­z var. Bünyemizde­ki tiyatrolar­a seyirci ileride seyredeceğ­i oyunlara kontür gibi kullanabil­eceği rezervasyo­n bileti alabiliyor. Bunun dışında tüm tiyatrolar­ın müzik, sinema gibi dijitalle olan ilişkisini geliştirme­si gerektiğin­i düşünüyoru­m. Ayrıca tiyatrolar­ın Tiyatro Kooperatif­i’ne muhakkak ortak olmalarını öneririm. Bu dönemi birlik beraberlik içinde atlatabilm­ek için ve dayanışman­ın çeşitli türlerini çalışıyoru­z.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye