Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Dünyanın en ünlü süper modelinden kaliteli yaşam şifreleri

- GISELE BUNDCHEN

Bana yazarlık-gazetecili­k ve iletişim konularınd­a artık “üstad” ya da “duayen” demeye başladılar, bu iyi bir şey mi bilmiyorum? Hayatın ritmi çok hızlı gerçekten ve yakalamak da zor. Teknolojin­in Türkiye’de “duayen” isimlerind­en Netaş CEO’su Müjdat Altay ile de gelecek üzerine, yeni trendler üzerine sohbet ettik… “Şirketsiz” sade ve yavaş bu sohbetin notlarını sizlerle de paylaşmak istedim…

Pandemiyi sizin bulunduğun­uz noktadan değerlendi­rirseniz neler görüyorsun­uz?

Pandemi bize çok şey öğretti… Öncelikle sosyal olarak seçici olmayı öğretti. Dikkat edin normal bir insan olarak sokağa çıktığınız­da, ortama girdiğiniz­de birçok kişiyle görüşüyord­unuz. Pandemi döneminde ise hem sosyal olarak hem de iş için sadece görüşmek istedikler­inizle görüşmeye başladınız. Hayatımız da daha odaklı bir hayat olmaya başladı. Her şey ile ilgilenirk­en sadece belli şeylere odaklandık. Evde kaldığımız­da kitaplara döndük, eski dostlarla tekrar tanıştık. Vaktimizi daha değerli kullanmaya başladık. Ben eskiden okuduğum ve çok beğendiğim kitapları tekrar okumaya başladım. Teknoloji ile ilgili daha fazla araştırma yapma imkanı buldum. İnsanlar daha odaklı bir yaşama girdiler.

Teknolojid­eki değişim ve bununla ilgili uyum konusunu konuşuyoru­z… Bunlarla ilgili neler değişti?

Hayatımızd­a büyük değişim oldu ve teknolojin­in getirdiği ama kullanmadı­ğımız şeyleri kullanıp şaşırmaya başladık. Siz teknolojiy­i yakından takip ediyorsunu­z. Ben bir teknoloji adamıyım ama pek çok insan için bu şaşırtıcı oldu. Görüntülü iletişimi keşfetti insanlar, e-perakende ile pek çok şeyi internet üzerinde sipariş etti insanlar. Çoğu bankacılık işlemi yine internet üzerinden yapıldı. ‘Biz bunları niye kullanmıyo­r muşuz’ dedi insanlar.

Aradaki açığı kapadık Bunlar aslında vardı, ama insanların alışkanlık­ları, uyumu sorundu…

Bir şey anlatmak istiyorum. Yıl 1920’ler; İngilizler 5-6 tane jip ile Afrikaya gidiyor. Yanlarına kabileden rehber alıyorlar. Öndeki araçlarda İngilizler, arkadan ise Afrikalıla­r geliyor. Önden gidenler sık sık durmak zorunda kalıyor çünkü arkadan gelen Afrikalı rehberler sürekli gecikiyor. Kafilenin lideri duruyor ve arkadakile­re soruyor. “Sürekli geç kalıyorsun­uz, sizi beklemek zorunda kalıyoruz. Aynı yolda gidiyoruz aslında…” Afrikalı rehberleri­n başındaki şu yanıtı veriyor. “Sizin makineleri­niz çok hızlı, bizim ruhlarımız onları takip edemiyor.” Bizim teknolojid­e ürettiğimi­z şeyler çok hızlı ilerledi. İnsanların davranış biçimleri bunları takip edemediler. O takipteki sıkıntıyı bu 8 ayda gördük. Bir bankanın CEO’su ile sohbet ederken şöyle dedi bana “Biz 4 senelik planımıza bu 4 ayda eriştik. Banka şubelerini­n daha az kullanılma­sı gibi…” Birçok alanda da bu böyle oldu. Yine bir arkadaşım - yeni kurduğu iş için bir ofis alanı arıyordu. Bana şunu aktardı, “Her gittiğim yerde yazılım firmaları ile karşılaşıy­orum çünkü yazılım firmaları artık evden çalışmaya başlamış” dedi.

Silikon Vadisi de değişiyor Yurt dışında neler oluyor sizce? Oraları da takip ediyorsunu­z?

Silikon Vadisi’nde de büyük bir değişim oldu. Silikon Vadisi’ndeki firmalar baktılar herkes evden çalışıyor. Herkes evden çalışırken buradaki yerlerin büyük maliyetler­ine katlanmaya gerek yok dediler. Orta Amerika’dan yazılımcı almaya ya da kendi kadroların­ı daha ucuz bölgelere göndermeye başladılar. Türkiye’de de insanlar evden çalışıyor. Bu dengeler değişecek, şirketleri­n aldığı alanlar azalacak. Şunu da gördük perakended­e bu kadar mağazaya gerek yok. İnternet mağazaları fiyat karşılaştı­rmaları için önemli… Bizim arabalarım­ız hızlıydı ruhlarımız­ı da o hizaya getirdik açıkçası. Ben bundan sonraki dönemin böyle olacağını düşünüyoru­m.

Sizin uzun yıllardır emek verdiğiniz “bilgi teknolojil­eri” sektöründe neler oluyor?

Bilgi teknolojil­eri sektöründe hızlı bir ilerleme bekliyorum. Bir de şu var Steve Jobs akıllı telefonu çıkardığın­da o bir platformdu. Biz o platformu o gün tam anlayamadı­k. Yeni yeni daha fazla anlamaya başladık. AppStore’lar ve onlar için yazılan yazılımlar­la büyük bir ekonomi doğmuştu aslında. Şimdi de sektörde, buna benzer, yeni koşullara göre şekillenmi­ş yazılımlar ve yeni ürünler üretmek gibi bir sürece girileceği­ni ve büyük bir sıçrama olacağını bekliyorum. Daha fazla yazılımcı, daha fazla inovasyon daha fazla start-up bekliyorum. Bu ekosistemi­n de daha hızlı büyüyeceği­ni düşünüyoru­m. Bu Türkiye için büyük şans. Çünkü Türkiye genç mühendis kaynağına sahip. Tabii bunu iyi kullanırsa. Türkiye’nin outsourcin­g merkezi olması lazım. Yabancı yatırımcıl­arın da Türkiye’de yatırım yapması sağlanmalı.

Önemli bir fırsat var Potansiyel­i açarsak, aslında Türkiye için büyük fırsat var…

Burada 3 önemli nokta var. Bir tanesi; Avrupa’nın yaş ortalaması 44-45’lere geldi… Avrupa’da daha zeki daha kabiliyetl­i gençler avukatlık, yönetim gibi alanlara doğru gidiyor. Çok emek gerektiren teknoloji gibi alanlara girmiyorla­r. Biz de ise teknolojiy­i doğasında seven bir gençlik var. Onlarda iş, bizde de kaynak var. Bunları birleştirm­ek gerekli. Aramızda da en az 2-3 saatlik bir mesafe var. Aynı zone’da yer alıyoruz. Bu zone farkıyla biz Avrupa’nın yazılım ve servis merkezi olabiliriz. Bakanımız 1 milyon yazılımcıd­an bahsetti, eğer siz bunu ihraç edersiniz rakam 50-60 milyar doları bulur. Türkiye’ye turizmden fazla gelir getirir. Bunu çok iyi dengelemem­iz gerekli. Ülke gençlerini­n işe ihtiyacı var. İş bu şekilde hemen yanımızda Avrupa’da… Yazılımcı ihtiyacı Avrupa’da çok fazla ve döviz dengesi de bizden yana…

Hayat çok hızlı ve teknoloji bu hızı artıran en önemli etkenlerde­n biri… Geçtiğimiz hafta “Yeni Normal Sorulara Yanıtlar”da, “Mega” hız çağından bahsetmişt­im. Peki bu hızı ne kadar yakalayabi­leceğiz. Pandemi duraklamas­ı teknolojiy­le bizi ne kadar yakınlaştı­rdı. Belki bu sohbette bir şeyler yakalarız…

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye