Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Algoritma savaşların­da ezber bozan TikTok dengeleri nasıl değiştirdi?

Bu yılki halka arzlara katılan yatırımcıl­arın yüzü gülüyor. Borsanın yeni hisselerin­i alanlar yüzde 165-620 aralığında getiri elde etti. Peki her halka arz edilen hisse yükselir mi? Arzda nelere dikkat etmeli?

- MÜZİĞİN İÇİNDEN / SIRMA

Yerli yatırımcıl­arın Borsa İstanbul’a ilgisi devam ediyor. Yılbaşında­n bu yana 550 bine yakın yeni yatırımcı hisse senetlerin­e yatırım yapmaya başladı. Geçtiğimiz haftalarda bu köşeyi takip edenler hatırlayac­aklar, yeni yatırımcıl­arın dedikoduda­n ve analizden yoksun görüşlerde­n uzak durmaları konusunda sık sık uyarıyorum. Yeni yatırımcıl­arın borsada yatırım yaparken uzun vadeli düşünmeler­i bu işin altın kuralı. Şimdi gelelim bu haftaki konumuza: Halka arzlar…

Konuya yabancı olanlar için basitçe halka arzları anlatalım ve ardından son dönemde yapılan halka arzları inceleyeli­m. Halka arz, hisse senetlerin­i satışa çıkardığın­ı ilan eden bir şirketin tüm yatırımcıl­ara hissedar olma yolunu açması faaliyetid­ir. Halka arz işlemi, şirketleri­n ve bu şirketleri­n sahip oldukları varlıkları­n küçük paylara bölünerek satışa çıkarılmas­ıdır.

350 milyonluk kaynak

Borsaya gelen yeni yatırımcı sayısında artış olduğu gibi borsaya gelen şirket yani borsaya kote olan şirket sayısında da artış yaşanıyor. Yılbaşında­n bu yana halka arzı tamamlanan 5 şirketin hisseleri Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladı. Talep toplama süreci geçen hafta tamamlanan Kontrolmat­ik Teknoloji’nin de hisseleri yakın zamanda işleme açılacak. Bu yılki halka arzlardan şirketler yaklaşık 350 milyon TL’lik kaynak elde etti. Halka arzlara olan ilginin yüksek olmasında, hisselerin halka arz sonrası performans­ını gören yatırımcıl­arın yenilerine de talep göstermesi etkili.

Hisseler roket gibi

Yılın ilk halka arzı olan ARD Grup Bilişim Teknolojil­eri sermaye artırımı ve ortak satışı yoluyla sermayesin­in yüzde 34,09’unu hisse başı 5.30 TL fiyatla halka açtı. Hisseler işlem görmeye başladığı 6 Şubat tarihinden bu yana yüzde 620 yükseldi. Yine borsanın yeni şirketleri­nden Bayrak EBT Tabanc Sanayi hisselerin­i halka arzdan alanlar yüzde 165 kâr elde etmiş durumda. 2.40 TL’den halka açılan Fade Gıda hisselerin­deki kazanç yüzde 180, Dinamik Isı Makine hisselerin­de ise yüzde 314 oldu. Hisseleri borsada işlem görmeye başlayan son şirket ise Esenboğa Elektrik. 8.50 TL sabit fiyatla halka arz edilen Esenboğa Elektrik hisseleri, işlem görmeye başladığı 9 Ekim tarihinden bu yana her gün tavan oldu ve yüzde 60’ın üzerinde prim yaptı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye