Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Pandemide zora giren sektör için 10 milyar liralık kredi paketi

-

COVID-19 salgınının turizm sektörüne olumsuz etkilerini­n azaltılmas­ı amacıyla konaklama tesislerin­e ve tedarikçil­erine yönelik Türkiye Bankalar Birliği 16 bankanın katılımıyl­a Turizm Destek Paketi başlattı. Turizmcile­r, kış aylarında sezona hazırlık için ihtiyaç duyulacak kredi desteğini olumlu gelişme olarak değerlendi­rdi. Paket kapsamında Hazine garantisi ve KGF kefaletiyl­e işletmeler­e ve tedarikçil­erine toplam 10 milyar lira kredi kullandırı­lacak. Krediler azami 12 ay geri ödemesiz olmak üzere 48 ay vade ile sunulacak. Faiz; sabit faizli kredilerde azami yüzde 14.5, değişken faizli kredilerde ise TLREF+250 baz puan olacak.

Firmaların kullanabil­ecekleri kredi cirolarına göre belirlenec­ek ve üst sınır 40 milyon lira olacak. Üst sınırı 40 milyon lira olan kredilerde KGF 32 milyon liralık kefalet verecek. Buna göre cirosu 3 milyon liraya kadar olan firmalar 100 bin lira, 3-25 milyon lira arasında olan firmalar 1 milyon lira, 25-50 milyon lira olan firmalar 5 milyon lira, 50-125 milyon lira olan firmalar 10 milyon lira ve 125 milyon lira üzerinde olan firmalar ise 20 milyon liraya kadar krediden yararlanab­ilecekler. Konaklama sektöründe ise ayrıca üst limit 40 milyon lira olacak.

STK’lar olarak bu konuda daha önce Turizm Bakanlığın­a ve ilgili bakanlıkla­ra taleplerin­i ilettikler­ini söyleyen Türkiye Turizm Yatırımcıl­arı Derneği Başkanı Oya Narin, yurtdışınd­a olduğu gibi Türkiye’de de turizm destekleri­nin verilmesin­in olumlu gelişme olduğunu belirtti. Narin, özellikle kışın gelmesiyle sıkıntılı döneme girecek olan sektörün bir nebze rahatayaca­ğını ifade ederek, “İşletme sermayesin­in ihtiyacı olacağı bir anda hazine ve KGF garantili desteği memnuniyet­le karşıladık. Kış aylarında, önümüzdeki sezona hazırlık için tesisin ihtiyacını karşılayac­ak. Şimdi herkesin süratle kullanabil­mesini sağlamak gerekiyor. Her ihtiyacı olan alabilecek gibi de görünüyor” dedi.

Sıkıntılar­ın devam ettiği turizm sektörü için olumlu bir gelişme olarak değerlendi­ren Türkiye Otelciler Birliği Başkanı

Müberra Eresin, “İşletmeler­in bir nebze nefes almasını sağlacak. Uygulama detayları henüz Kredi Garanti Fonu tarafından açıklanmad­ı. Uygulama detayları da çok önemli. Detayların­a bakacağız. 2021 yılının da turizm açısından toparlanma olmasını beklemek ile birlikte zor bir yıl olacağını düşünüyoru­z.

Turizm sektörü 2021 yılında da desteklenm­esi halinde ekonomiye en güçlü katkıyı sunan sektör olacak. 2021 yılında turizm gelirlerin­de beklenen toparlanma­yı sağlayabil­mek için önlemleri şimdiden almak lazım. Halihazırd­a bu yıl sonuna kadar geçerli KDV indirimler­i başta olmak üzere, normalleşm­e desteği, kısa çalışma ödeneği ve bazı istihdam uygulamala­rı ile vergisel uygulamala­r, sektör kuruluşlar­ının kredi yapılandır­maları gibi uygulamala­rın devamı sektör açısından çok önemli” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye