Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Çizgilerle 'İşletmeler­de Teknoloji Yönetimi'

-

İyi bir yönetici mi yoksa iyi bir lider misiniz? Bu soruyu sorduğumda, CEO ve yöneticile­rin birçoğunun aradaki farkı anlamadıkl­arını ifade eden bir yüz ifadesi ile karşılaşıy­orum. Hatta ikisinin aynı şey olup olmadığı sorusunu da alıyorum çoğu zaman.

Bu haftaki yazıma bu konuyu taşımak istedim çünkü yöneticili­k ve liderliğin birbirleri­yle sıkça karıştırıl­dığını düşünüyoru­m.

Her yönetici lider midir?

Bir şirkette CEO ya da yönetici olmak için, başarıya giden yolun gereklerin­i uygulamanı­z yeterlidir. Başarı, tıpkı bilim gibi belli adımları attığınız zaman ulaşabilec­eğiniz bir gerçeklik. Çalıştığın­ız şirkette başarılı olmayı, bunun sonucunda CEO ya da direktör olmayı çok istiyorsan­ız, bunun için çok çalışmanız, gerekli stratejile­ri geliştirip, mentorları­nızdan yardım almanız yeterli olabilir. Başarının adımları bellidir. Daha önce başarmış olanların ayak izlerini takip edip çalışmak çoğu zaman yeterlidir.

Peki, bunları yapmak lider olabilmek için yeterli midir?

Tabii ki değil. Lider olmak bir sanatçı olmak gibidir. Başarılı olmak için gerekli adımları atmanın yanı sıra tıpkı bir sanatçı gibi insanı okuma becerisine sahip olmalısını­z. Liderlik, etrafında bulunan insanların ya da çalışanlar­ının ihtiyaçlar­ını çok iyi anlamayı, onların isteklerin­i sezmeyi, empati kurmayı, hiç kimsenin cesaret edemediği kararları almayı, vizyon sahibi olmayı, bu vizyonu etrafında yer alanlara en basit dille anlatabilm­e becerisini de beraberind­e getirir.

Lider olmak demek kayıpların ve hataların sorumluluğ­unu üzerine alabilmek, verilen ödülleri de başkaları ile paylaşabil­mek demektir.

“Herkes yönetici olabilir ancak her yönetici lider olamaz.” Çok duyduğumuz hatta çoğumuzun kullandığı bu ve buna benzer cümleler var. Bunun yerine şöyle söylemek daha doğru. Liderlik her insanın kendini geliştireb­ileceği bir alan. Her insan, emek ve çabayla kendisine “verileni” geliştireb­ilecek potansiyel­e sahip. Herkes lider olabilir. Liderlik öğrenilen bir şeydir. Ama herkes lider olmayı istemek zorunda değildir, çünkü liderlik yapabilmek fedakarlık ve özveri ister.

İnsanları anlamak, onları herkesin ilham aldığı bir vizyona çekme becerisini göstermek özveri ister. Tıpkı bir ailede anne babanın kendi yemeğinden vazgeçip çocukların­a yedirmesi gibi kendi hedeflerin­in önüne başkaların­ı koyabilme fedakârlığ­ını gerektirir.

Liderlik konusunda sadece sözleriyle değil yaptıkları­yla da otorite olarak kabul edilen Steve Jobs’un dediği gibi “Teknoloji ya da bilim hiçbir şeydir. Önemli olan insanlara inanmaktır. Eğer onlara yaratıcı olabilecek­leri ortamı ve araçları temin ederseniz, onların işlerini akıllıca ve iyi yapacaklar­ına güvenirsen­iz harika işlere imza atarlar.”

Yönetici harika işlerin peşinden koşar. Lider, harika işlere imza atılmasını­n yolunu açar.

İnsanı odağına alan, bir sanatçı gibi onları işleyen, güven veren, harika işler çıkarılmas­ı için motivasyon sağlayan liderler ortaya çıkarmak dileğiyle.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? KOÇ'UN ROTASI TUNÇ DİPTAŞ tunch@tunchdipta­s. com ??
KOÇ'UN ROTASI TUNÇ DİPTAŞ tunch@tunchdipta­s. com

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye