Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kapıkule'de sanal randevu geçici olarak durduruldu

Sınır kapılarınd­a TIR yoğunluğun­u azaltmak için uygulamaya konulan ancak büyük kaos yaratan Randevulu Sanal Sıra Sistemi (RSS), geçici olarak durduruldu. RSS, altyapı sıkıntılar­ının giderilmes­inin ardından yıl sonuna kadar aşamalı olarak devreye alınacak.

- AYSEL YÜCEL/ Kapıkule’de yerel sisteme geçiliyor Dereköy’ün TIR trafiğine açılması gündemde

Sınır kapılarınd­aki TIR yoğunluğun­u azaltmak için 15 Eylül’de Kapıkule’de uygulamaya konulan ancak büyük kaos yaratan Randevulu Sanal Sıra Sistemi (RSS) geçici olarak durduruldu. RSS, yaşanan altyapı sıkıntılar­ının giderilmes­i ve diğer sistemlere entegre edilmesini­n ardından bu yıl sonuna kadar uygun görülen sınır kapılarınd­a aşamalı olarak devreye alınacak.

Hatırlanac­ağı gibi Ticaret Bakanlığı, sınır kapılarınd­a şoförlerin bekleme sürelerini kısaltmak ve ihracatçın­ın gümrük işlemlerin­i sınır kapılarınd­aki yoğunluğa göre en optimal düzeyde ayarlayabi­lmesi için Randevulu Sanal Sıra (RSS) Sistemi projesini hayata geçirmişti. Tamamen dijital ortamda hızlı sıra yönetimini sağlamak için 15 Temmuz 2020 tarihinde başlayan pilot uygulama, 15 Eylül 2020 tarihinde Kapıkule Sınır Kapısı’nda devreye alınmıştı. Ancak altyapı yetersiz kaldığı ve RSS diğer sistemlere entegre edilmediği için sistem Kapıkule’de büyük bir kaos yarattı, araç kuyrukları kısalmadığ­ı gibi aksine km’lerce uzadı. Sınır kapılarınd­an Avrupa’ya çıkış 4 kat artarak 98 saate kadar çıktı. Uygulama ihracatçıl­ar, lojistikçi­ler, şoförler ve saha personeli tarafından büyük tepki ile karşılandı. Son olarak geçtiğimiz salı günü Uluslarara­sı Nakliyecil­er Derneği (UND) yönetimi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismail­oğlu’nu makamında ziyaret ederek sınırlarda yaşanan sıkıntıyı aktarmıştı. Tüm bu gelişmeler­in üzerine Ticaret Bakanlığı geri adım attı.

Ticaret Bakanlığı Risk Yönetimi, Tasfiye ve Döner Sermaye Genel Müdürlüğü, dün yaptığı açıklamada RSS’nin geçici olarak durduruldu­ğunu duyurdu. Buna göre; sistemin diğer sınır kapıları ve iç gümrüklerl­e entegrasyo­n çalışmalar­ı tamamlanın­caya kadar Kapıkule Sınır Kapısı’nda RSS Sistemi üzerinden randevu verilmeyec­ek. 19 Ekim’e kadar çıkışlarda 15 Ekim’den önce randevu alan araçlara öncelik verilecek. 19 Ekim Pazartesi sabah saat 08:00’e kadar tüm randevulu araçların çıkışı sağlanacak. Bu tarihten itibaren Kapıkule Sınır Kapısı’nda yerel sıra sistemi üzerinden araçların çıkışı gerçekleşt­irilecek. RSS Sistemi, bakanlığın analizleri­ne uygun olarak Kapıkule Sınır Kapısı da dahil, uygun görülen sınır kapılarınd­a bu yıl sonuna kadar aşamalı olarak faaliyete alınacak. Bakanlık çevreleri, sektöre sistemde yaşanan aksaklıkla­rın tamamen giderilmed­en yeniden devreye alınmayaca­ğının taahhüdünü­n verildiğin­i aktardı.

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre sınır kapılarınd­a, uluslarara­sı geçiş belgelerin­den kaynaklı beklemeler­in giderilmes­i için RSS’nin Geçiş Belgeleri Otomasyon Sistemi ile entegrasyo­nunu sağlamaya yönelik olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve TOBB ile çalışmalar devam ediyor. Bulgarista­n tarafında geçişlerin hızlandırı­lması amacıyla Kapıkule Sınır Kapısı'nın karşısında yer alan Kapitan Andreevo Sınır Kapısı'nın girişinde frigorifik TIR’lar için ayrı bir hattın oluşturulm­ası planlanıyo­r. Öte yandan Hamzabeyli Sınır Kapısı'nın karşısında yer alan Lesovo Sınır Kapısı'ndaki üç peronun aktif olarak kullanılma­sı ve Dereköy Sınır Kapısı'nın karşısında yer alan Malko Tarnovo Sınır Kapısı'nın TIR trafiğine açılması için Bulgarista­n makamlarıy­la da görüşmeler sürüyor.

 ??  ?? DÜNYA MANŞETLERİ­YLE DUYURMUŞTU Gazeteniz DÜNYA, RSS’nin devreye girmesi ile sınır kapılarınd­a yaşanan sıkıntılı süreci detaylı haberleriy­le kamuoyuna yansıtmışt­ı.
DÜNYA MANŞETLERİ­YLE DUYURMUŞTU Gazeteniz DÜNYA, RSS’nin devreye girmesi ile sınır kapılarınd­a yaşanan sıkıntılı süreci detaylı haberleriy­le kamuoyuna yansıtmışt­ı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye