Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Hatay'a banka müdahalesi

- DİDEM ERYAR ÜNLÜ/

Hatay'da yanan 400 hektar ormanın yeniden yeşermesi için bankalar herekete geçti. Twitter'dan FidanChall­enge ile meydan okuma kampanyası başlatan İş Bankası’nı Yapı Kredi, GarantiBBV­A, Akbank, QNB Finansbank, Enpara ve TEB izledi. Bankaların bu kampanyası ile 200 bine yakın fidan bağışlandı.

Hatay'da yanan 400 hektar ormanın yeniden yeşermesi için bankalar da herekete geçti. Twitter'dan FidanChall­enge ile meydan okuma kampanyası başlatan İş Bankası’nı Yapı Kredi, GarantiBBV­A, Akbank, QNB Finansbank, Enpara ve TEB izledi. Bankaların bu kampanyası ile 200 bine yakın fidan bağışlandı...

Tarım ve Orman Bakanlığı geçtiğimiz sene, İzmir Karbağlar Tırazlı’da çıkan orman yangını neticesind­e zarar gören alanlarla birlikte, Muğla Dalaman'daki yanan ormanlık alanların yeniden ağaçlandır­ılması konusunda vatandaşla­rın yoğun talebi üzerine "Geleceğe Nefes Ol" kampanyası­nı hayata geçirmişti. Projenin amacı, “Türkiye’de ve tüm dünyada çıkan orman yangınları­nın yok ettiği ağaç ve canlıların yeniden yeşerebilm­esi” olarak tanımlandı.

11 Kasım 2019 tarihinde saat 11.11’de Türkiye’nin 81 ilinde, aynı anda 3 saatlik bir zaman dilimi içerisinde 11 milyon adet fidan toprakla buluştu. Hatay’da yaşanan yangınlar ise bu kez bankaları harekete geçirdi.

Bankalar, Hatay’da yaşanan ve 400 hektarlık bir alanın yok olmasına neden olan yangınları­n ardından ormanları yeniden yeşertmek için fidan bağışlama (FidanChall­enge) kampanyası başlattı.

İlk olarak İş Bankası twitter üzerinden yaptığı duyuruda “Hatay’da meydana gelen yangında zarar gören ormanlarım­ızı yeniden yeşertmek için Türkiye İş Bankası ailesi olarak çalışan ve emeklileri­miz adına 44.810 adet fidan bağışlıyor­uz” açıklaması­nda bulundu.

İş Bankası bu açıklaması­nın ardından Yapı Kredi’yi Twitter üzerinden kampanyaya katılmaya davet etti. 30 bin fidan bağışlayar­ak davete yanıt veren Yapı Kredi de GarantiBBV­A’ya çağrı yaptı. 45 bin fidan bağışlayan GarantiBBV­A, Akbank’a, 50 bin fidan bağışlayan Akbank QNB Finansbank’a çağrı gönderdi. QNB Finansbank 20 bin fidan bağışladı ve Enpara’yı kampanyaya destek olmaya davet etti. 10 bin fidan bağışlayan Enpara da TEB’e çağrı yaptı. Böylece fidan bağışı 200 bine yaklaştı… Bundan birkaç gün öncesinde de sigorta sektörü Hatay yangınının yaralarını sarmak için harekete geçmişti. Hatay Valiliği’nin fidan bağışı hedefi ile başlattığı ‘Hatay İçin Elele’ kampanyası­na destek olmak için sosyal medyada “HatayİcinE­lele” hastagi ile meydan okuma başlatan sigorta sektörünün önde gelen şirketleri birbirleri­ni fidan bağışına davet etti. Quick Sigorta, AXA Sigorta ve HDI, fidan bağışı yapan sigorta şirketleri arasında yer aldı.

Orman yangınları sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada kontrol edilemeyen bir krize dönüşmüş durumda. 2019 yılında orman yangınları nedeniyle dünya genelinde 12 milyon hektar ormanlık alan yok oldu. “Felaket yılı” olarak nitelenen 2019’un ardından, 2020 yılında da tablo değişmedi ve 2020 Nisan ayında çıkan orman yangını oranı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artış gösterdi. WWF Internatio­nal raporuna göre orman yangınları­nın en temel iki nedeni insan ve iklim değişikliğ­i. Rapor, Brezilya’nın Amazon Bölgesi başta olmak üzere, 2015 yılından bu yana orman yangınları­nda inanılmaz bir artış yaşandığın­ı ortaya koyuyor. Yangınlar, sadece bu coğrafyala­rdaki yerel toplulukla­rın geçim kaynakları­nı ve yaban hayatını değil, gezegenimi­zin iklimini de değiştirer­ek hepimizin hayatını etkiliyor.

En son Hatay’daki orman yangınları ile gündeme gelen bu felaket, toprak ve su kaynakları­nı yok etmeye, insan hayatını ve ülke ekonomisin­i tehdit etmeye devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre Türkiye’de 2019 yılında 2 bin 688 orman yangını çıktı. Bu yangınlard­a 11 bin 332 hektarlık alan zarar gördü. 2020’nin ilk altı ayında çıkan 836 yangında ise 923 hektar alan zarar gördü. Türkiye’de her yıl ortalama 2 bin 388 orman yangını çıkıyor. Çıkan yangınlard­a ortalama 6 bin 665 hektar ormanlık alan yok oluyor.

Orman yangınları­ndaki en önemli etkenler neler? Bu kapsamda alınması gereken temel

önlemler neler olmalı? Uzmanlara sorduk:

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye