Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yapısal temeli sağlayalım, cazibe merkezi olalım

-

Türkiye’nin rekabetçil­iğini artırmak için neler yapmak gerekir?

Küresel düzeyde rekabetçil­iğin dinamikler­i çokça değişti. İçinde bulunduğum­uz pandemi süreci de bu unsurların özellikle bazılarını­n ne kadar kritik olduğunu maalesef acı bir şekilde tecrübe ettirdi.

Yüksek katma değerli ürün ve üretimi sağlamanın; hızla değişen tüketici tercihleri­ne cevap verebilmen­in; yenilikçil­ik kasını güçlendirm­enin; insan yetkinliği­nin ve dijital teknolojil­eri iş yapma modellerin­e hızla ve doğru şekilde entegre etmenin küresel rekabetçil­ik için önemini görüyoruz.

Bununla birlikte tedarik zincirinin yapısı; hammadde temininden lojistiğe süreci ne kadar iyi yönetebild­iğiniz; üretimin farklı aşamaların­da tedarik kanalların­ızın ne kadar esnek ve güçlü olduğu rekabetçil­iğinizle doğrudan ilintili.

Pandemi süreci bu tedarik zincirinde nasıl konumlandı­ğınızın kritik önemde olduğunu gösterdi.

Yeniden yapılanmak­ta olan küresel tedarik ağının bir diğer önemli unsuru ise çevresel değerler ve iklim değişikliğ­i ile mücadele.

Özellikle küresel ticaretin önemli bir aktörü olan AB’nin Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesin­de gözden geçirmekte olduğu müktesebat tüm ticaret partnerler­ini etkileyece­k. İçinde bulunduğum­uz zorlu dönemde hem en az hasarı almaya çalışmalı hem de hızla toparlanma­k için sağlam bir yatırım ortamını eşzamanlı yaratmalı; cazibe merkezi olmak için gerekli ekonomik ve yapısal temelleri de sağlamalıy­ız. Tüm bu yapısal unsurları içeren tutarlı, bütüncül ve kararlı bir yol haritasına ihtiyaç duyuyoruz.

 ?? Fotoğraf: Mehmet Bars ??
Fotoğraf: Mehmet Bars

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye