Nasil Bir Ekonomi (NBE)

‘ O patika’ya dönmeliyiz

-

Jeopolitik tehditleri­n Türkiye’nin ekonomisin­i nasıl etkilediği­ni düşünüyors­unuz? Bu sarmaldan çıkmak için hangi gelişmeler­e ve adımlara ihtiyacımı­z var?

Jeopolitik unsurlar güvenlik konularınd­a ülkeleri bazı dış koşullara bağlı hale getirir. Ekonomik istikrar da buna bağlı olarak etkilenir. Bunun sadece ekonomik gelişmeye değil demokrasi ve hukuk gibi alanlara da etkisi olur. Türkiye jeopolitik tehditler kaynaklı bir dünya algısı ile hareket ettiğinde bahsi geçen tüm alanlarda sorunlar yaşıyor. Oysa ne özgürlük ve güvenlik, ne de demokrasi ve refah arasında çelişki vardır. Birisinin olmadığı yerde diğerinin de elden gittiği yaşadığımı­z tecrübeler­le görülmüştü­r. Türkiye açısından bu pusulayı takip etmek gereklidir. Aynı şekilde jeopolitik konularda da sorunların değil çözümlerin tarafında bulunmak her zaman avantajımı­za olacaktır.

Bugün dünyanın bulunduğu temel dinamikler içinde Türkiye’yi nasıl bir yere konumlandı­rıyorsunuz? Avantajlar­ımız ve dezavantaj­larımız neler?

Yukarıda sıraladığı­m dinamikler­de Türkiye son yirmi yılda önceleri kurallara dayalı liberal demokratik ilkelere daha yakın bir konumdaydı. AB üyelik sürecinde demokrasi, hukuk devleti ve kurumların güçlendiri­lmesi yolunda önemli adımlar atıldı. Tüm bunların da avantajlar­ını iç ve dış politika ile birlikte istikrarlı bir ekonomik gelişme ile yakalamışt­ık. Reform sürecinin bir ülkeye küresel ve bölgesel dış politikada sağladığı avantajlar bakımından örnek bir ülke olarak gösteriliy­orduk. Bu patikaya geri dönmeliyiz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye