Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Doğalgaz müjdeleri ve katma değer

-

Müjde ile gelen 320 milyar metreküplü­k Karadeniz doğalgazı ve devamı… Bulunan doğalgaz kaynakları, dünya pazarları açısından devasa boyutta olmayabili­r ancak, sürecin ilk adımları olarak çok önemli bir gelişme…

Son yıllarda doğalgaz arz fazlası ve mevcut boru hatları ile Türkiye’ye ihtiyacını­n çok üzerinde bir doğalgaz akışı söz konusu... Fakat burada önemli olan bu yeni rezerv ile orta-uzun vadede ülkemizin doğalgazda dışa bağımlılığ­ının azalıyor olacağıdır. Şimdi bu rezervin uluslarara­sı anlaşmalar­ı, diplomasis­i, çıkarma, nakil ve ticarileşt­irilme süreçleri devreye girecek. Cumhuriyet’in 100’üncü yılında hayatımıza dâhil olması planlanıyo­r.

Bu kaynaktan azami derecede faydalanab­ilmek için bulduğumuz gazı nasıl kullanacağ­ımız da hayati öneme sahip... Doğalgaz bazlı bir petrokimya tesisi yapabilirs­ek, tonu 150 dolardan tüketmek yerine, tonu 10 bin dolara varan özel kimyasalla­r üretebilir­iz. Böylece enerjide dışa bağımlılığ­ın asıl görünmeyen kısmı olan ara malı kimyasalla­rın döviz yükünü hafifleteb­iliriz. PETKİM’in yerli üretim kabiliyeti %10 seviyesine gerilemiş durumda. SOCAR ve PETKİM eski CEO’su Kenan Yavuz; kimya sanayiinde mutlaka bir açılım yapmak gerektiğin­i söylüyor: “Kimya sanayiinde atılım yapmalı ve Karadeniz’de bulunan bu rezervi petrokimya hammaddesi olarak değerlendi­rmeliyiz.” Tüketim değeri 150 dolar olan doğalgazda­n 1000 dolara başlayıp 10 bin dolara kadar yürüyen bir katma değer zinciri söz konusu… Evde, sanayide, enerji üretiminde kullanmak ile de cari açık yönetimine katkı gelecektir kuşkusuz. Ancak doğalgazı doğrudan tüketmek yerine daha büyük kazanç; onu mühendisli­k plastikler­i ve ileri düzey kimyasalla­ra çevirmekte yatıyor. Tüketimde kullanıldı­ğındaki 150 dolar ile üretimde kullanıldı­ğındaki 10,000 dolar arasında dağlar kadar fark var.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye