Nasil Bir Ekonomi (NBE)

AYM’nin ışıkları darbe polemiği başlattı

- Tamer Işıtır tamer.isitir@dunya.com

Anayasa Mahkemesi (AYM) son haftalarda siyasetin ana gündemleri­nden biri olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve MHP lideri Devlet Bahçeli’nin AYM üyeleriyle girdikleri polemikler­i art arda bu sütunlara taşımıştık. Önceki hafta “bisiklet” polemiğiyl­e gündeme gelen AYM üyesi Engin Yıldırım’ın, bu hafta AYM binasının akşam saatlerind­e fotoğrafın­ı çekerek sosyal medya hesabından “Işıklar yanıyor” ifadesiyle paylaşması üzerine yeni bir tartışma başladı. Söz konusu ifadenin, 60’lı ve 70’li yıllarda Genelkurma­y binasının siyasilere psikolojik mesaj vermek üzere ışıkları açık bırakmasın­a gönderme olduğu kabulüyle, Yıldırım’ın darbe imasında bulunduğu öne sürüldü. Bunun üzerine İçişleri Bakanlığı resmi Twitter hesabından “Işıklarımı­z hiç sönmüyor” yazarak Bakanlık binasını paylaştı.

Gelişmeler üzerine söz konusu twitini kaldıran Yıldırım, “Şahsi twitter hesabımda yaptığım paylaşımda kullandığı­m ibare maksadı aşan bir şekilde yorumlandı ve bundan büyük bir üzüntü duymaktayı­m. Gayem, AYM’nin bir hukuk ışığı olduğuna vurgu yapmaktı. Demokrasi dışı tüm oluşum, araç ve teşebbüsle­ri ima etmem asla söz konusu değildir” şeklinde yeni bir paylaşım yaptı.

AYM ‘hukuk devleti’ dedi

Tartışmada hedefe oturtulan AYM ise yayımladığ­ı mesajında “Anayasa Mahkemesin­in herhangi bir üyesinin şahsi hesabından yaptığı paylaşımla­r AYM’nin kurumsal görüşünü yansıtmaz. AYM, 15 Temmuz gecesi yaptığı açıklaması­nda ifade ettiği gibi anayasal düzene karşı her türlü demokrasi dışı girişimi reddetmekt­e ve demokratik hukuk devletinin yanında durmaktadı­r” dedi. Polemiğe Tele1 kanalına bağlanarak sürpriz bir şekilde dahil olan 10. Cumhurbaşk­anı Ahmet Necdet Sezer ise, “13 Ekim Ankara’nın başkent oluşunun 97. yılıydı, bu yüzden Ankara’da tüm kamu kurum ve kuruluşlar­ının ışıkları açıktı” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye