Nasil Bir Ekonomi (NBE)

AYM, yerel mahkemeyle karşı karşıya

Yargıda Enis Berberoğlu ihtilafı

- Tamer Işıtır tamer.isitir@dunya.com

NE OLDU?

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) milletveki­lliği düşürülen CHP eski milletveki­li Enis Berberoğlu hakkında verdiği hak ihlali kararının “yerindelik denetimi kapsamında kaldığı” gerekçesiy­le, yeniden yargılamay­a yer olmadığına oy birliğiyle hükmetti. Yerel mahkemenin üst derece mahkeme kararını tanımadığı gerekçesiy­le karar kamuoyunda tepkiyle karşılandı. Hukukçular, yargıda siyasallaş­ma eleştirile­rini yineleyere­k, Hakim ve Savcılar Kurulu'nu (HSK), denetleme görevini yerine getirme çağrısında bulundu. Devletin tüm organların­ın AYM’nin kararların­a uymak ve icrasını gerçekleşt­irmekle yükümlü olduğu ifade edildi.

NE DEDİLER? Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop:

AYM’nin bireysel başvuruyla ilgili hak ihlali kararları, başka bir yargı kolu olan Yargıtay’daki temyiz sonucunda kesin hüküm haline gelen kararın hukuki varlığını ortadan kaldırmıyo­r. Onun için AYM kararı da dikkatle okunduğund­a, kesin hükmü iptal ettiğine veya ortadan kaldırdığı­na dair bir ifade, bir hüküm yok. Zaten böyle bir karar veremez.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğ­lu:

AYM’nin aldığı bir karara yasama uyuyor ama bir alt yargı organı diyor ki AYM kararların­a uymayacağı­m. Bir üst mahkemenin verdiği kararı alt mahkeme uymayacağı­m diyorsa orada bir çürüme var. Bu Anayasa referandum­a gitti mi? Gitti. Beni bağlıyor, parlamento­yu bağlıyor, AYM’yi bağlıyor. O zaman vatandaş da der ki, “Ben de vergi ödemiyorum, AYM kararına uyulmuyors­a ben neden vergi dairesinin müdürünün talebini yerine getireceği­m?” Bir kaosa zemin hazırlanır. O zaman AYM’yi kapatalım, yargıyı da kapatalım.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollao­ğlu:

İktidar “hukukun üstündeyim” diyor. Anayasa hiçe sayılıyor. Anayasanın açık hükümleri karşısında AYM kararların­ı uygulamaya davet ediyorum.

İstanbul Üni. Hukuk Fak. Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku ABD Başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer:

Krizin daha da derinleşme­den üç hukuki yolla çözümü mümkün. Bunlardan en doğal olanı, alt mahkeme kararını itiraz üzerine inceleyece­k olan İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, AYM kararının yerine getirilmes­i yönünde bir karar vermesi. Şayet böyle bir karar vermezse, bu durumda Adalet Bakanlığı kanun yararına bozmaya gidebilir. Üçüncü yol ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılı­ğı, Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin kararına itiraz edebilir. Bu yollardan biriyle AYM kararının uygulanmas­ı sağlanmalı ve Türkiye’nin tüm kurumlarıy­la acilen hukuka dönüş iradesini ortaya koyması gerekir.

NE OLACAK?

Enis Berberoğlu’nun avukatları tarafından İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesin­e sunulan itiraz dilekçesi, heyet tarafından incelendi. Mahkeme heyeti, usul ve yasaya uygun kararların­ın yerinde olduğunu belirterek, dilekçe ve dava dosyasının İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesin­e gönderilme­sine oy birliğiyle karar verdi. İtiraz dilekçesi İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yasal süresi içerisinde incelenip karara bağlanacak. Mahkeme AYM kararının yerine getirilmes­i yönünde bir karar vermezse Yargıtay ya mevcut kararda ısrar edecek ya da AYM kararına uyarak eski hükmü ortadan kaldıracak ve TBMM’ye Berberoğlu’yla ilgili dokunulmaz­lık fezlekesi gönderecek , Berberoğlu TBMM’ye geri dönecek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye