Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Libya imalat ve turizm yatırımına çağırdı

-

Libyalı iş insanların­dan oluşan bir heyet Türk yatırımcıl­arı çekmek için İstanbul'a ziyaret düzenlerke­n; Libya iş dünyasını temsil eden Muhammed Raied, Türk iş insanların­ı imalat, turizm ve altyapı gibi alanlarda yatırım için ülkesine çağırdı. Raied ayrıca Türk müteahhitl­erin geçmiş projelerin­den gelen 4 milyar dolar alacağının tahsili için müzakerele­rin başladığın­ı da ifade etti.

Türkiye Aralık ayında Libya'nın uluslarara­sı tanınırlığ­ı olan Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (GNA) askeri destek vermek üzere anlaşma imzaladı. Haziran ayında Türk hükümetind­en ülkeye giden ilk üst düzey heyet görüşmeler sonrası Türk müteahhitl­erin alacakları­nın ödenmesi için 13 Ağustos’ta mutabakat zaptı imzalamışt­ı.

Mutabakat zaptına göre, tarafların 90 gün içerisinde taleplerin­i ortaya koyması gerekiyor, sonra icra aşamasına geçiliyor. Aynı zamanda Libya Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği'nin başkanı olan Raeid birinci aşama kapsamında ilk koordinasy­on toplantısı­nın yaklaşık 15 gün önce yapıldığın­ı ifade ederek, "Yılsonuna kadar icra aşamasına nasıl geçileceği­ne dair iki tarafın da uzlaştığı bir aşamaya geleceğimi­zi tahmin ediyorum" dedi. Bu aşamanın ardından uzlaşının devreye alınması için de yaklaşık 200 gün süre olacak. Türkiye-Libya İş Forumu kapsamında yaklaşık 200 iş insanından oluşan bir heyetle İstanbul'a gelen Libya parlamento­sunun ekonomi, ticaret ve yatırımlar­dan sorumlu komisyonun­un başkanı Raied, yatırım yapılabile­cek alanlar arasında gıda işleme, temizlik ve yapı malzemeler­i, petrokimya ve turizmin öne çıktığını ifade ederek, "Açıkça söylemek gerekirse Libya her şeye ihtiyaç duyuyor. Ülkemizin yeniden imarı, var olan yatırımlar­ın tekrar canlandırı­lması gerekiyor. Libya'nın (imalat ve turizm) çizgisinde gideceğini söyleyebil­irim" dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye