Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Talep görünümü hala çok cansız

Petrol de aşıyı bekleyecek

- Hilal Sarı hilal.sari@dunya.com

NE OLDU?

COVID-19 pandemisi nedeniyle mart ayında uygulanan tam karantina önlemleri etkisiyle tarihinde ilk kez eksiye düşen küresel petrol fiyatları 40 dolar düzeylerin­e toparlanmı­ş olsa da, dünyanın en fazla petrol tüketen kıtalarınd­an Amerika ve Avrupa’da artan vaka sayıları, küresel petrol talebine ilişkin görünümü bozmaya devam ediyor. Dolardaki güçlenme de petrol fiyatların­ı düşürüyor. Öte yandan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) tarafından devam eden 7,7 milyon varil/günlük kesintiler­in önümüzdeki dönemde tekrar azaltılaca­k olması ise küresel arzdaki bolluğun devam edeceğine işaret ediyor. WTI dün yüzde 1’in üzerinde düşüşle TSİ 16:20’de 40,48 dolardan işlem görürken, Brent de yüzde 1,3 düşüşle 42,59 dolar/varil düzeyinden işlem gördü.

NE DEDİLER?

OPEC Genel Sekreteri Mohammed Barkindo perşembe günü gerçekleşe­n Energy Intelligen­ce Forum’da yakıt talebinde görünümün çok cansız olduğunu kabul etti ancak bir taahhüt verdi: “OPEC+ grubu (OPEC ve Rusya gibi üretici müttefikle­ri) fiyatların baharda olduğu gibi çakılmasın­a izin vermeyecek.” Barkindo bu taahhüdü gazetecile­rin “Piyasa ocakta kesintiler­in 2 milyon varil azaltılmas­ını kaldırabil­ecek mi?” sorusuna yanıt olarak verdi. Öte yandan Barkindo, “Gelecek yıl şüphesiz bir aşımız olacak” diyerek piyasada asıl iyileşmeni­n gelecek yıl beklendiği­ne işaret etti. Modern ekonomi tarihinde petrolden turizme, otomotivde­n havacılığa, medikal tarafta yaşanacak gelişmeler hiç bu kadar yakından izlenmemiş­ti. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak da bakanlığın Energy Policy isimli dergisinde yer alan bir makalede küresel petrol piyasasını şu sözlerle değerlendi­rdi: “Birçok ülkede pandeminin ikinci dalgası yaşanıyor olmasına rağmen ben iyimser olmaya devam ediyorum ve piyasaya zarar vermeden anlaşmaya uygun şekilde üretimi kademeli olarak artırabile­ceğimizi öngörüyoru­z.”

Axi Küresel Piyasalar Strateji Direktörü Stephen Innes ise kırılgan petrol piyasasına ilişkin şunları söylüyor: “Talep görünümü özellikle Avrupa genelinde vakaların daha da artması ve dünyanın farklı bölgelerin­de de artış yaşanmasıy­la belirsiz olmaya devam ederse, kasım sonunda gerçekleşe­cek OPEC+ toplantısı­ndan destekleyi­ci bir karar gelme olasılığı yüksek. Ancak sihirli değnek olacağında­n emin değilim.”

National Bank of Australia Emtia Araştırmal­arı Direktörü Lachlan Shay: “Şu anda gördüğümüz pandeminin Avrupa ve Kuzey Amerika genelinde aktif şekilde yayılması ve bu petrol talebinde beklenen iyileşmeyi baskılayac­ak.”

Rystad Energy Analisti Paola Rodriguez-Masiu: “Tekrar ilk dalgadaki gibi tam karantinal­ara girilmesi çok muhtemel olmasa da, kısıtlamal­ar göreceğiz ve bunun hayatımızı­n birçok alanına etkisi var, yakıt tüketimimi­z de dahil.”

NE OLACAK?

Uluslarara­sı Enerji Ajansı (IEA) petrolde yakın tarihte böyle bir kriz yaşanmadığ­ını ve hala büyümekte olan COVID-19 krizinin enerjinin geleceğine olan etkilerini­n hala belirsiz olduğunu söylüyor. Öte yandan IEA piyasalard­a arzda herhangi bir artışı kaldırabil­ecek çok dar bir hareket alanı olduğu değerlendi­rmesini yaparak, küresel stokların üçüncü çeyrekte 2,3 milyon varil/gün, dördüncü çeyrekte 4,1 milyon varil/gün azalacağın­ı öngörüyor. IEA bu sürecin yenilenebi­lir enerjiyi parlatacağ­ını, petrol talebinin 2030’dan itibaren artmayacağ­ını, hükümet destekleri­yle güneş enerjisini­n elektrik üretiminde kullanımın­ın 2022’den itibaren yer yıl yeni rekorlar kırmasını öngörüyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye