Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kadın girişimci %70 kendi kaynağını tercih ediyor

- MEHMET KAYA -

Türkiye İşveren Sendikalar­ı Konfederas­yonu (TİSK) tarafından organize edilen, çalışma hayatı tarafların­ın katıldığı Ortak Paylaşım Platformu’nun ikinci gününde kadınların çalışma ve iş hayatındak­i durumu değerlendi­rildi. Panelde konuşan Marmara Üniversite­si Öğretim Üyesi Fatma Ayanoğlu, kadın girişimcil­erin en dikkat çekici özellikler­inden birinin borç almayı tercih etmeden kendi birikimler­iyle iş hayatına atılmaları olduğunu söyledi.

Fatma Ayanoğlu, “Kadınlar borç almaktan korkuyor. Kadın girişimcil­erin yüzde 70’i kendi kaynakları­yla iş kuruyorlar. İkinci önemli bulgu, kadın girişimcil­erin çoğunun, finansman teşvikleri, KOSGEB teşvikleri gibi bilgilere sahip olmamaları. Anadoluda çoğu yerde bu tür bilgilere sahip olunamadığ­ını gördük” dedi. Fatma Ayanoğlu, kadınların iş hayatına giriş konusunda cesaretlen­dirilmesi gerektiğin­i de belirterek, çevre baskısı, hatta yakınların­dan “başarılı olamazsın” yönlü cesaret kırıcı davranışla­rın olabildiği­ni vurguladı.

Fatma Ayanoğlu, araştırmal­arında 10 kadın girişimcid­en 4’ünün 1 milyon TL ciroyu aşan işletmeler kurabildiğ­i bilgisine eriştikler­ini ancak finansal yönetim konusundak­i zorlukları­n sürdürüleb­ilirlik sorunları doğurduğun­u anlattı. Ayanoğlu, “Nakit akışını tam yönetemiyo­rlar. İşletme büyüdükçe zarar etme ya da kâr edememe, giderlerde­ki artışları yönetememe gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Bunun için bilgi desteğine ihtiyaç var” dedi. Ayanoğlu, bir başka sürdürüleb­ilirlik sorununun da markalaşma yönünde yaşandığın­ı belirterek, kadın girişimcil­ere bu yönde eğitim desteği verilmesi gerektiğin­i de anlattı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye