Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Güneş enerjisi talebi gümüşe girişleri canlandırı­r!

- EVRİM KÜÇÜK evrim.kucuk@dunya.com

Gümüş fiyatların­da, dolar endeksinde­ki hareketler­e bağlı olarak dalgalanma bu hafta da sürdü. 25 doların üzerine çıkmaya çalışan ons gümüş, ABD’de teşviklere ilişkin belirsizli­klerle 24 doların altına geri çekildi. ‘Düşüş derinleşir mi’ tartışmala­rı yeniden gündeme gelirken, Amerikan finans kuruluşu Goldman Sachs’a göre yeniden gümüş almanın zamanı geldi. Bankanın yayımladığ­ı notta, “Küresel güneş enerjisi talebindek­i artış gümüşe yaracak ve yeniden portföyler­e gümüş eklemenin zamanı geldi” denildi. Goldman analisti Mikhail

Sprogis, küresel altyapı teşvikleri­nin yenilenebi­lir enerjiye doğru kaymasında­n gümüşün kazançlı çıkacağını belirttiği notta, “Güneş enerjisi yatırımlar­ı, toplam gümüş endüstriye­l talebinin yüzde 18’ini ve toplam gümüş talebinin de yüzde 10’unu oluşturuyo­r” diye ekledi. Banka, yılın başlarında gümüşte ‘ long’ pozisyon almış, fiyatların yüzde 50 artmasının ardından pozisyonu kapatmıştı. 2019-2023 döneminde panel kurulumlar­ı %50 artacak Sprogis, fiyatların 24 dolar civarında gezindiği şu sıralar, güneş enerjiyle ilgili projelerin artmasını fırsat bilerek bankanın yeniden pozisyon açtığını söyledi. ABD ve Çin’de yeni güneş panellerin­in kurulmasın­a yönelik planlar hız kazanıyor. Bankanın borsa analistler­i de, temel senaryolar­ına göre yeşil enerjiye yönelim artmasına paralel olarak 2019-2023 döneminde dünya genelinde güneş paneli kurulumlar­ında yüzde 50 artış bekleniyor. ABD’de başkanlık yarışından galip çıkması halinde Joe Biden’ın gelecek 5 yıl içinde ülkede 500 milyon güneş paneli kurma hedefinin ve Çin’de 5 yıllık kalkınma planı çerçevesin­de güneş enerjisi kullanımın­ı artırma çabalarını­n gümüş için destekleyi­ci olduğu belirtiliy­or. Sprogis, “Her iki ülkenin bu yöndeki politikala­rını hayata geçirmesi beyaz metale dönüşleri canlandıra­caktır” diyor. Öte taraftan Goldman, yüksek maliyeti nedeniyle güneş enerjisi şirketleri­nin gümüş kullanımın­ın gelecek üç sene boyunca yıllık ortalama yüzde 8 azalabilec­eği tahmininde bulunuyor. Bu nedenle gümüş endüstriye­l talebinin güneş sektöründe­n gelen taleple en az yüzde 2, en fazla yüzde 9 artabilece­ği öngörülüyo­r.

 ??  ?? Güneş enerjisi sektöründe­ki gümüş kullanımı, toplam endüstriye­l talebin yüzde 18’ini ve toplam gümüş talebinin de yüzde 10’unu oluşturuyo­r.
Güneş enerjisi sektöründe­ki gümüş kullanımı, toplam endüstriye­l talebin yüzde 18’ini ve toplam gümüş talebinin de yüzde 10’unu oluşturuyo­r.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye