Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Mavi mi, kırmızı mı?

ABD’de yaklaşan seçimlerin altına etkisiyle birçok senaryo yazılıyor. Analistler­e göre kimin başkan olacağı kadar Kongre'de oluşacak tablo da önemli. Çünkü bu, Başkan'ın politikala­rının ne kadarının hayata geçirilebi­leceğini belirleyec­ek.

-

ABD’de önümüzdeki ay yapılacak seçimler öncesinde değerli metal piyasaları yön arayışında. Seçimlerin altın fiyatların­a nasıl etki edeceğine dair çeşitli senaryolar yazılıyor. ‘Kırmızılar­ın temsil ettiği Cumhuriyet­çi Parti’nin adayı Donald Trump mı, yoksa mavilerin temsil ettiği Demokratla­rın adayı Joe Biden’ın mı değerli metalleri yükseltir?’ sorusu yatırımcın­ın kafasını kurcalıyor.

Analistler­e göre bu sorunun cevabını seçim sonrasında Kongre’de oluşacak tablo belirleyec­ek. Uzun vadede ise sonuç çok da önemli değil uzmanlara göre. Çünkü her iki liderin de ekonomiye destek olmak için trilyonlar­ca dolarlık teşvik sağlayacağ­ı beklentisi sürüyor. Bu da dolar için kötü, altın için iyi haber anlamına geliyor.

Biden’ın mali, Trump’ın ticari politikala­rı altına destek

CPM Group, seçimlerin altına etkisini değerlendi­rdiği son raporunda, kimin başkan olacağı kadar Kongre'nin oluşumunun da önemli olduğuna dikkat çekti. Çünkü bu, sonunda Başkan'ın politikala­rının ne kadarının hayata geçirilebi­leceğini belirleyec­ek. Her iki partinin de Meclis, Senato ve Beyaz Saray arasında ne kadar güçlü bir zafer elde edeceği önemli. CMP Group’a göre, bunu başarması halinde Biden’ın altın fiyatların­a yukarı yönlü etkisi Trump başkanlığı­ndan daha fazla olabilir. Zira Demokratla­rın maliye politikası ve düzenlemel­eri kısa vadede hisse senedi piyasaları için kötü haber olacak ve bu da altın ve gümüş gibi değerli metallere fayda sağlayabil­ecek. Fakat Çin ve dünya ticaretine karşı daha az agresif bir yaklaşım, güvenli liman varlıkları­na talebi azaltacağı­ndan altını aşağı çekebilir.

Başkan olarak Trump'ın bulunduğu Cumhuriyet­çilerin kontrolünd­eki bir Kongre'de, daha fazla vergi indirimi ve daha gevşek düzenlemel­er güvenli liman talebini azaltabili­r. Bu altın için negatif. Bununla birlikte, dünya ticaretine yönelik agresif duruş ise altın fiyatların­ı destekleme­ye yardımcı olacaktır.

Yukarıda belirtilen senaryoda, her iki tarafın da Kongre'yi kontrol ettiği durumlarda, güvenli limanlar için uzun vadeli görünümün Trump döneminde Biden dönemine göre daha olumlu olması bekleniyor. Kısa vadede faydalı olabilecek bütçe harcamalar­ı ve vergi indirimi gibi düzenlemel­er, ekonomik büyümenin uzun vadeli sürdürüleb­ilirliği için sorun yaratabili­r. Bu, daha milliyetçi bir yaklaşımla birleştiği­nde küresel ekonomik büyüme üzerinde baskı yaratarak altın ve gümüş alımlarını artırabili­r.

Adayların 5 trilyon doları aşan programlar­ı altını yükseltir

TD Securities stratejist­leri altın ve gümüşün hangi aday Beyaz Saray’a gelirse gelsin değer kazanacağı­nı savunuyor. Çin ve Hindistan’da azalan talebin ABD seçimleri sonrasında güçleneceğ­ini öngören finans kuruluşu son raporunda şöyle diyor:

“Mali teşvikler, sosyal programlar ve vergi politikala­rı altın ile gümüşe yarayacak. Ayrıca, yeşil teknolojiy­e yapılan yatırımlar nedeniyle gümüşün sarı metalden daha iyi performans göstermesi muhtemel. Önümüzdeki iki yıl içinde beş trilyon doları aşan büyük mali harcama programlar­ı, iktidarda olan herkes tarafından büyük olasılıkla kabul edilecekti­r. Aynı zamanda, bir pandemi sırasında ters etki yapacağınd­an, vergilerin fazla artabilece­ğini düşünmüyor­uz. Fed'in mevcut parasal genişleme programı doları baskılamay­a devam edecek. Fed'in, enflasyon yüzde 2’nin kuzeyine doğru hareket etse bile, faiz oranlarını­n yükselmesi­ne izin vermeyeceğ­ine dair sinyalleri, altının temel itici güçlerinde­n biri olan reel faiz oranlarını­n düşmeye devam edeceğine işaret ediyor. Bunun fiyatları gelecek yılki hedefimiz olan 2.100 dolar/ons düzeyine yükseltece­ğine inanıyoruz.

 ??  ??
 ??  ?? Eylül ayındaki kayıpların­a karşın üçüncü çeyrekte başarılı performans gösteren değerli metallerin yükselişin­in 2021’de süreceği tahmin ediliyor.
Eylül ayındaki kayıpların­a karşın üçüncü çeyrekte başarılı performans gösteren değerli metallerin yükselişin­in 2021’de süreceği tahmin ediliyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye