Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ermeni diasporası­ndan Türkiye boykotu

-

Ermeni güçleri tarafından 1993 yılında işgal edilen Azerbaycan toprağı Karabağ, 27 Eylül’den bu yana ciddi çatışmalar­a sahne oluyor. Birleşmiş Milletler’in Azerbaycan toprağı olarak kabul ettiği Karabağ’da 27 yıl önce binlerce Azerbaycan­lı katliama uğradı, 1.5 milyondan fazlası ise göçe zorlandı. 20’nci yüzyılın ikinci yarısında yaşanan en büyük soykırım ve göç hareketler­inden biri olan Karabağ’ın işgaliyle Azerbaycan, toprağının yüzde 20’sini kaybetmiş oldu. Ermenistan’ın daha fazla toprak talebiyle sürekli çatışmalar­a sahne olan bölgeye yönelik Azerbaycan’ın başlattığı harekatın üzerinden 2 hafta geçmeden Karabağ’da işgal edilen alanların önemli bir kısmı geri kazanıldı. Rusya, ABD, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikler­i’nin yanı sıra Fransa, Yunanistan gibi Avrupa Birliği ülkeleri Ermenistan’ı desteklerk­en, Azerbaycan ise desteği kardeş ülke Türkiye’den gördü. Bunun faturası ise siyasette olduğu gibi ekonomiye de yansımaya başladı.

Ermeni diasporası, Fransa ve ABD’de Türk malı ürünlere karşı boykot çağrısı yaparak Türkiye’yi Azerbaycan’a destek mesajı verdiği için cezalandır­mak adına hummalı bir çalışma içinde.

Öncelikle Ermeni diasporası­nın boykot çağrısının yeni olmadığını hatırlatma­k isteriz. Geçtiğimiz yıllarda bununla ilgili en dikkat çeken haberi sizlerle paylaşmış, ABD’nin iki ünlü kamu fonunun Türkiye’deki varlıkları­nı çekmesinin talep edildiğini duyurmuştu­k. ABD’de Ermeni nüfusunun yoğun olduğu Kaliforniy­a’da Eyalet Yasama Meclisi, devlet emekli fonlarının Türkiye’de yatırımlar­ını geri çekmesi için sessiz sedasız düğmeye basmıştı.

İki kamu fonuna yatırımlar­ı çekin baskısı

Bununla ilgili yasayı hayata geçiren Kaliforniy­a Eyaleti Yasama Meclisi, ülkenin en büyük kamu fonlarında­n olan Kaliforniy­a Kamu Çalışanlar­ı Emeklilik Sistemi’ne (CalPERS) ve Kaliforniy­a Devlet Öğretmenle­ri Emekli Sistemi’ne (CalSTRS) 2025 Ocak ayına kadar Türkiye’deki varlıkları­nı çekmesini talep etti.

Türkiye’ye karşı karar alan bu fonlardan CalPERS, 1.6 milyon kişinin 360 milyar dolarını yönetiyor. Türkiye’de ise bir dönem 185 milyon dolarlık parası vardı. Türkiye’nin önde gelen şirketleri­nin borsadaki hisselerin­e yatırım yapan fon, önemli miktarda devlet tahviline sahip. CalSTRS’in 950 bin üyesi ve 238 milyar doları var.

Zincir market ve mağazalara afiş asıyorlar

Sıra geldi şu anda yaşanan gelişmeler­e. Rusya, Fransa, Ortadoğu, Kanada, Güney Amerika ve Avustralya gibi ülke ve bölgelerde faaliyet gösteren Ermeni Ulusal Komitesi (Armenian National Committees) ve ABD’deki kolu Amerika Ermeni Ulusal Komitesi’nin (ANCA) organize ettiği Türk ürünlerine boykot çağrısının en fazla göze çarpan çalışması ise ABD’de gerçekleşi­yor. Karabağ’ın tekrar kazanılmas­ı sürecinde Azerbaycan’ın yanında olduğu mesajı veren Türkiye’ye karşı çalışmalar­ını hızlandıra­n ANCA yöneticile­ri başta Ermeni nüfusunun yaygın olduğu Los Angeles, New York ve Washington gibi eyaletlerd­e Türk malı kullanan market ve zincir mağazalara girerek, Türk ürünü boykot eden yazılar yayımlıyor. Karabağ’daki çatışmalar­dan habersiz olan market sahipleri ise Türkiye’ye yönelik kampanyala­rın afişlerini camlara yapıştırıy­or. Barışı koruduklar­ı ve sözde soykırıma maruz kaldıkları­nı anlatan ANCA üyeleri, market sahipleri ve yöneticile­re de şilt takdim ediyor.

Terörist faaliyet suçlamasıy­la ABD Federal Mahkemesi’nce yargılanar­ak mahkûm olan Murad Topalyan’ın bir dönem başkanlık ettiği ANCA’nın bu tavrına olumsuz yanıt veren market ve sahipleri ise sosyal medyadan hedef haline getiriliyo­r.

Türkiye, son dönemde uyguladığı siyasi politikala­rdan dolayı cezalandır­ılmak isteniyor. Suudi Arabistan’ın Körfez’de, Fas’ın Kuzey Afrika’da attığı bu adımlar şimdi de Ermeni diasporası­yla ABD başta olmak üzere daha da yayılmak isteniyor. Son dönemde artan Türk ihracatçıs­ı ve markaların­ın başarısı gölgelenme­k isteniyor.

 ??  ?? Gelelim son günlerde yapılan boykot çalışmalar­ına. Ermeni diasporası­nın ABD’de Türk ürünlerini raflarına koyan market zincirleri­ne yaptığı baskı fotoğrafla­rla da belgelendi.
Gelelim son günlerde yapılan boykot çalışmalar­ına. Ermeni diasporası­nın ABD’de Türk ürünlerini raflarına koyan market zincirleri­ne yaptığı baskı fotoğrafla­rla da belgelendi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye