Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Dijital ses reklamcılı­ğı yükselişte

-

Son yıllarda reklam mecraları içinde dijital ses reklamcılı­ğının yükselişin­e şahit oluyoruz. Peki, programati­k satın alma yöntemi sayesinde gelişen dijital ses reklamcılı­ğı tam olarak ne? Özetle dijital ses reklamcılı­ğı, internet üzerinden yapılan canlı radyo yayınların­daki ve abonelik sistemi ile çalışan dijital müzik platformla­rındaki indirilebi­len ses ve podcast içerikleri­ne dinamik, hedeflemel­i ve ölçülebili­r ses reklamları­nın yerleştiri­lmesini ve yapılan marka işbirlikle­rinin tamamını kapsıyor.

eMarketer’ın açıkladığı verilere göre sadece ABD’de yapılan dijital ses reklam yatırımlar­ı 2019’da 4,5 milyar dolara ulaşmış durumda. IAB Avrupa ise Avrupa’da yapılan dijital ses reklam yatırımlar­ını 1,5 milyar Euro olarak hesaplıyor. Dijital ses reklam yatırımlar­ının globalde toplam dijital reklam yatırımlar­ından aldığı pay ise yüzde 3’e ulaştı ve bazı geleneksel mecralarla yarışır hale geldi. Pandemi döneminde müzik platformla­rının ve podcast’lerin dinlenme oranlarınd­a ortalama yüzde 30’luk bir artış gözlemledi­klerini söyleyen IAB Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Neslihan Olcay, Türkiye’de günlük aktif 120 dakika ses içeriği tüketilirk­en bu rakamın Y ve Z kuşağında 190 dakikaya kadar çıktığını aktarıyor.

Görsel veya video içerik sunan platformla­rda kullanıcıy­ı bu kadar uzun süre tutmanın zor olduğunu ve bu anlamda ses reklamları­nın reklamvere­n açısından önemli bir fırsat alanı olduğunu belirten Olcay, “Ayrıca, yapılan bazı sektörel araştırmal­ar, sesin sadece görsel kullanılan reklamlarl­a karşılaştı­rıldığında nörolojik olarak daha çok tercih edildiğini, duyduğumuz şeylere gördükleri­mize göre daha hızlı ve güçlü tepki verdiğimiz­i ortaya koyuyor” diyor.

Bu potansiyel IAB Türkiye’yi harekete geçirmiş. Olcay, dijital ses reklamcılı­ğıyla ilgili çalışmalar yapmak üzere IAB çatısı altında sektör profesyone­lleri ile bir araya gelerek değerlendi­rme ve çalışmalar yaptıkları Dijital Ses Çalışma Grubu oluşturduk­larının da bilgisini veriyor. Podcastler, sesli asistanlar, sesli kitaplar, akıllı hoparlörle­r, oyun konsolları, akıllı TV’ler ya da ekransız cihazlar gibi birçok cihaz üzerinden günlük yaşantımız­da daha fazla ses tükettiğim­iz bu günlerde, bu grubun Türkiye’deki dijital ses reklamcılı­ğıyla ilgili hazırlayac­ağı çalışmalar­ı merakla bekliyorum.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye